Αποζημιώθηκε 1.652€ για επιβάρυνση κλήσης 7€

Όλα ξεκίνησαν στο Μπαρνεβέλντερ της Ολλανδίας, εκεί όπου οι αρχές «έγραψαν» έναν οδηγό για παράνομο παρκάρισμα. Ουδέν συγκλονιστικό, έχει συμβεί σε πολλούς. Το πρόστιμο εκεί δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλό, καθώς αγγίζει τα 65 ευρώ. Αν καθυστερήσεις να το πληρώσεις, όμως, επιβαρύνεσαι. Και κάπου εκεί ο παραβάτης «τρελάθηκε».

Η αστυνομία τον χρέωσε επιπλέον 7 ευρώ για τη φερόμενη καθυστέρηση, την οποία ο «πρωταγωνιστής» της ιστορίας δεν αποδέχθηκε. Στην Ολλανδία όποιος πολίτης αισθανθεί αδικημένος, όπως στην προκειμένη περίπτωση, έχει το δικαίωμα πρώτα να απευθυνθεί στην αρμόδια Αρχή και αν δεν δικαιωθεί, τότε μπορεί να οδηγήσει το θέμα στα δικαστήρια. Το… θύμα λοιπόν μετέβη, ως όφειλε στο τοπικό Α.Τ. και παραπονέθηκε πως τα επιπλέον 7 ευρώ ήταν άδικα. Διαμαρτυρία που όχι μόνο δεν έγινε δεκτή, αλλά δέχτηκε και προειδοποίηση πως σε περίπτωση περαιτέρω καθυστέρησης θα μπορούσαν να του ζητηθούν 50 ευρώ επιπλέον. Οπότε σύνολο πάμε στα 57 της πρόσθετης επιβάρυνσης, συν τα 65 της κλήσης. Τα αρχικά 7 ευρώ, όμως, ήταν αυτά που πυροδότησαν τη διαμάχη.

Από εκεί και πέρα, ακολούθησε η δικαστική οδός. Το πρωτοδικείο επιβεβαίωσε τη νομιμότητα του αιτήματος, αλλά το εφετείο είχε διαφορετική άποψη. Κατέληξε πως τα συν 7 ευρώ για μεταγενέστερη πληρωμή ήταν δυσανάλογη συγκριτικά με το ποσό της κλήσης. Δεν έχει γίνει γνωστό το διάστημα της καθυστέρησης, αλλά φαίνεται πως ήταν μικρό. Ως εκ τούτου, η απόφαση έκανε λόγο πως ο οδηγός δεν έπρεπε να πληρώσει ούτε σεντ παραπάνω, πέραν των 65 ευρώ του αρχικού προστίμου. Αυτή η διαμάχη κρατάει πάνω από 2 χρόνια, με τον οδηγό, πάντως, να αναδεικνύεται νικητής, έστω και αν κουράστηκε λίγο παραπάνω.

Το εφετείο έκρινε πως το σύνολο των δικαστικών εξόδων, που έφτασαν  1.652,50 ευρώ θα τα πληρώσουν οι αρχές του Μπαρνεβέλντερ και ο οδηγός δεν θα ασχοληθεί καθόλου με τα 7 ευρώ που τον έκαναν να χάσει τον ύπνο του. Ηθική αποζημίωση για μια υπόθεση που τράβηξε πολύ περισσότερο από όσο θα φανταζόταν κάποιος. Αλήθεια, όμως, ποιος θα είχε τις αντοχές να ασχοληθεί με τα 7 ευρώ; Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θα τα πλήρωναν προκειμένου να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και να μην τρέχουν στα δικαστήρια κάθε λίγο και λιγάκι.

Get it on Google Play Download on the App Store