Δείτε πως γίνεται ένας καταλύτης όταν δουλεύει!

Στα σύγχρονα αυτοκίνητα ο καταλύτης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του συστήματος εξαγωγής και φροντίζει τα επιβλαβή προϊόντα καύσης να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Ένας ενθουσιώδης YouTuber με ένα λεπτομερές βίντεο μας δείχνει πως λειτουργεί, αλλά και πως φαίνεται ένας καταλύτης κατά την… εργασία του!

Δείτε ακόμα: Πώς να μη χαλάσει γρήγορα ο καταλύτης και το φίλτρο DPF των ντίζελ

Ο καταλύτης είναι λίγο μεγαλύτερος από ένα σιλανσιέ εξάτμισης και τοποθετείται στο σύστημα εξαγωγής των καυσαερίων. Σκοπός του είναι να αφαιρέσει ένα μεγάλο ποσοστό των βλαβερών ουσιών, που δημιουργούνται από τα κατάλοιπα καύσης του κινητήρα. Για να γίνει όμως ακόμα πιο κατανοητό το πως γίνεται ένας καταλύτης κατά τη διάρκεια που λειτουργεί ένας κινητήρας, ο YouTuber έκοψε στη μέση έναν καταλύτη και τοποθέτησε ένα διάφανο κάλυμμα. Εν συνεχεία προσάρμοσε την ιδιοκατασκευή του πάνω σε ένα μικρό μοτέρ, το οποίο έβαλε μπροστά. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι πως πύρωσε το κεραμικό υλικό που υπάρχει στο εσωτερικό του καταλύτη. Αυτό έχει την πολύπλοκη δομή μιας μικρής «κυψέλης» – σαν διαύλους που τον διατρέχουν κατά μήκος, προς τη διεύθυνση της ροής των αερίων.

Διαβάστε επίσης: Πώς κερδίζεις 300 άλογα με έναν καταλύτη; (+video)

Βλέποντας το βίντεο παρακάτω γίνεται απόλυτα αντιληπτό, το πόσο σημαντικό είναι το έργο του καταλύτη και τι επίπονες διεργασίες συντελούνται στο εσωτερικό του. Για να εξασφαλίσετε περαιτέρω τη μακροζωία τουδεν πρέπει να πατάτε γκάζι όταν βάζετε μπροστά, αλλά και ποτέ δεν προσπαθούμε να βάλουμε μπροστά έναν καταλυτικό αυτοκίνητο με το κλασικό σπρώξιμο!

Παρακολουθείστε παρακάτω το βίντεο:

Get it on Google Play Download on the App Store