Δεν βλέπουν τους πεζούς οι οδηγοί SUV & pick up όταν στρίβουν

Τα SUVs εδώ και αρκετά χρόνια, βρίσκονται πια παντού. Η δημοφιλέστερη κατηγορία αυτοκινήτων παγκοσμίως, με εκατοντάδες προτάσεις στη διάθεση των αγοραστών και εκπροσώπηση από τη συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευαστών στα διάφορα segments. Η εξάπλωση των «σουβ», όμως, έχει προκαλέσει και αρκετά προβλήματα. Πολλοί τα κατηγορούν για την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την περιβαλλοντική επιβάρυνση, ωστόσο το πλέον επικίνδυνο γεγονός αφορά την οδική ασφάλεια.

Σύμφωνα με μελέτη του Insurance Institute for Highway Safety (του γνωστού IIHS, με άλλα λόγια), τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα είναι πολύ πιο επίφοβα να εμπλακούν σε δυστύχημα με πεζό, κατά τη διάρκεια στροφής. Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες να χτυπήσει ένα SUV πεζό -με θανατηφόρο κατάληξη μάλιστα για το θύμα- είναι 2 φορές περισσότερες σε σχέση με ένα κανονικό αυτοκίνητο, κατά την εκτέλεση αριστερής στροφής. Με van ή minivan τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα καθώς οι πεζοί κινδυνεύουν 3 φορές πιο πολύ, ενώ με pick up οι πιθανότητες δυστυχήματος τετραπλασιάζονται!

Σε δεξιά στροφή τώρα (μιλάμε πάντα για αριστεροτίμονη θέση οδήγησης), η επικινδυνότητα αυξάνεται κατά 63% στα SUVs και κατά 89% στα pick ups! Τα αίτια αποδίδονται κυρίως στις τυφλές γωνίες -ελέω πάχους στις εμπρός κολώνες- και το μέγεθος των αυτοκινήτων, που περιορίζουν αρκετά το οπτικό πεδίο του οδηγού ειδικά στα δεξιά, που είναι και πιο μακριά του.

Εκτός των θανατηφόρων ατυχημάτων, το IIHS μελέτησε τις περιπτώσεις συγκρούσεων με πεζό στη Βόρεια Καρολίνα, από το 2014 μέχρι το 2018. Από τα 5.500 ατυχήματα που καταγράφηκαν, τα 2.070 σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια στροφής. Εξ αυτών, τα SUV είχαν 23% και τα pick up 42% μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τα απλά αυτοκίνητα.

Get it on Google Play Download on the App Store