Δίπλωμα οδήγησης και σε ανήλικους;

Πολλές είναι οι αλλαγές που εξετάζει το Υπουργείο Μεταφορών σχετικά με την απόκτηση αδειών οδήγησης (διπλώματος). Αυτές μάλιστα δεν αφορούν μόνο στον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται μαθήματα θεωρητικά και πρακτικά και στις εξετάσεις αλλά ακόμη και στην ηλικία όσων θα δικαιούνται να αποκτήσουν δίπλωμα.

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα δύο είδη διπλώματος οδήγησης στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα, το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει μεταξύ πολλών άλλων και διεύρυνση προς τα κάτω στην ηλικία όσων δικαιούνται να έχουν δίπλωμα, καθώς θα μπορούν να δίνουν εξετάσεις ακόμη και όσοι είναι 17 ετών. Ένα χρόνο δηλαδή πιο νωρίς από ότι ισχύει σήμερα. Πάντως στο σχέδιο νόμου διευκρινίζεται πως όσοι είναι σε αυτή την ηλικία και αποκτήσουν δίπλωμα, αυτό θα αφορά σε συνοδευόμενη οδήγηση. Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

1) Συστηματική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση από εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών.

2) Επιτυχή θεωρητική εξέταση.

3) Χορήγηση βεβαίωσης από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου για συνοδευόμενη οδήγηση με συνοδεία ενήλικα-έμπειρου οδηγού που δεν έχει κανένα βαθμό ποινής στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών Αυτοκινήτων, Μοτοσικλετών και Μοτοποδηλάτων (Σ.Ε.Σ.Ο.) για διάστημα τουλάχιστον έξι (6) μηνών και επιβεβαιωμένο χρόνο συνοδευόμενης οδήγησης τουλάχιστον εκατό (100) ωρών, εκ των οποίων οι δέκα (10) αφορούν οδήγηση μία ώρα μετά τη δύση του ηλίου.

4) Επιτυχή δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς, εφόσον έχει συμπληρωθεί η ηλικία των δεκαοκτώ (18) ετών, προκειμένου να του χορηγηθεί το δικαίωμα άδειας ανεξάρτητης οδήγησης σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ.51/2012 (Α΄101). Η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς διενεργείται με όχημα κατηγορίας Β που έχει παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό στον ενδιαφερόμενο.

Παράλληλα, στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται και αλλαγή στον τρόπο των εξετάσεων, ο οποίος θα γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και με αυτοκίνητα τα οποία είναι online με το κέντρο ελέγχου του υπουργείου Υποδομών, προκειμένου να αποφευχθεί η συνδιαλλαγή μεταξύ εξεταζόμενου και εξεταστών.

Δείτε ακόμη: Έτσι πήρε δίπλωμα ο 17χρονος γιος του Harri Rovanpera (+video)

Το σχέδιο νόμου έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση για 10 ημέρες και προκειμένου οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να καταλήξουν στην τελική του μορφή.

Get it on Google Play Download on the App Store