Είναι καρκινογόνα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Εδώ και κάποιες ημέρες έχει έρθει στο προσκήνιο εκ νέου το θέμα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και το κατά πόσο αυτά είναι επιβλαβή για την υγεία μας ή όχι, καθώς κατηγορούνται ως… καρκινογόνα. Αφορμή για αυτό ήταν η παραδοχή της VW πως οι φορτιστές των ηλεκτρικών και υβριδικών επαναφορτιζόμενων αυτοκινήτων της περιείχαν κάδμιο, ένα μέταλλο καρκινογόνο, η χρήση του οποίου έχει απαγορευθεί στην αυτοκινητοβιομηχανία (δείτε εδώ το σχετικό θέμα).

Δείτε ακόμη: Πόσα λεφτά βγάζουν οι εταιρείες αυτοκινήτου;

Ο λόγος για τον οποίο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μπει στο στόχαστρο δεν είναι άλλος από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τα οποία με τη σειρά τους έχουν κατηγορηθεί ως καρκινογόνα. Φυσικά τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία στην εποχή μας δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε, καθώς κατά τη διάρκεια της ζωής μας είμαστε εκτεθειμένη σε αυτά. Από το πρωί έως… το άλλο πρωί. Κινητά τηλέφωνα, ασύρματες συσκευές, ηλεκτρισμός, wi-fi, αεροδρόμια, στρατιωτικά ραντάρ. Όλα αυτά και πολλά άλλα συμβάλουν στην δημιουργία μαγνητικών πεδίων στα οποία είμαστε εκτεθειμένοι και έχουν κατηγορηθεί για πονοκεφάλους, αϋπνία, καρδιακά προβλήματα, αυξημένο στρες, δερματικές αλλεργίες, ακόμη και καρκίνο.

Παρόλα αυτά, όσες μελέτες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δεν αποδεικνύουν πως τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία συνδέονται άμεσα με την δημιουργία καρκίνου. Όσον αφορά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, φυσικά και το φαινόμενο είναι πιο έντονο από ότι είναι σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο, αλλά και πάλι μιλάμε για πολύ χαμηλά επίπεδα, τα οποία αποδεδειγμένα δεν μπορούν να βλάψουν τον άνθρωπο, σύμφωνα πάντοτε με τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί. Παρόλα αυτά πρέπει να τονίσουμε πως όλες οι μελέτες είναι ακόμη πρώιμες και όχι μακροπρόθεσμες, καθώς μιλάμε για ένα φαινόμενο το οποίο πλέον έχει ενταθεί και κανείς δεν ξέρει πλέον με σιγουριά ποιες είναι οι επιπτώσεις του στον άνθρωπο σε βάθος ετών.

Διαβάστε επίσης: Η τρομακτική διαφορά που κάνει η έλλειψη ESP (+video)

Φυσικά το θέμα με το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μας απασχολήσει και στο μέλλον, καθώς όσο εξαπλώνεται η ηλεκτροκίνηση τόσο περισσότεροι θα είναι οι πολέμιοί της. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και τα συμβατικά αυτοκίνητα είναι καρκινογόνα, καθώς εκπέμπουν βλαβερά καυσαέρια.

Get it on Google Play Download on the App Store