Έρχεται η ηλεκτρονική/δορυφορική χρέωση αντί για διόδια

Κανονικά και χωρίς προβλήματα προχωρά ο διεθνής διαγωνισμός για την εγκατάσταση και λειτουργία των νέων ηλεκτρονικών/δορυφορικών διοδίων στη χώρα μας, ένα έργο συνολικού κόστους 400.000.000 ευρώ. Η δεύτερη φάση ολοκληρώθηκε και οι εταιρείες για την «εγκατάσταση πλήρους ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών, δορυφορικής τεχνολογίας με οπτική αναγνώριση», προκρίθηκαν στο σύνολό τους.

Δείτε ακόμη: Πως και γιατί κάνουν τικ-τακ τα φλας (+video)

Οι πέντε εταιρείες που συνεχίζουν λοιπόν στον διαγωνισμό είναι οι εξής:

  • Άκτωρ – Intrakat – Ιntrasoft Inl- Autostrade (Ιταλία)
  • Μυτιληναίος-Nusz (Ουγγαρία)
  • Τερνα – Vinci – Kapsch Traffic Com (Γερμανία)
  • ΟΤΕ- T-Systems International GmbH, (που είναι επίσης θυγατρική του ομίλου Deutsche Telekom)
  • STRABAG- SkyToll (Σλοβενία)

Στο νέο αυτό σύστημα θα περιλαμβάνονται όλοι οι αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας. Το σύστημα αυτό εξασφαλίζει τη χρέωση αποκλειστικά με βάση τη διανυόμενη χιλιομετρική απόσταση. Έτσι η πινακίδα του αυτοκινήτου θα καταγράφεται από ειδικές κάμερες και δορυφόρο όταν εισέρχεται στον αυτοκινητόδρομο και θα πληρώνει όταν βγαίνει από αυτόν (τεχνολογία Automatic Number Plate Reading – ANPR).

Οι μετωπικοί σταθμοί διοδίων θα αποτελέσουν με αυτό τον τρόπο παρελθόν, δίνοντας τέλος στο ενοχλητικό, χρονοβόρο και επιβλαβές για το περιβάλλον σταμάτα-ξεκίνα σε κάθε μετωπικό σταθμό διοδίων.

Διαβάστε επίσης: Απίστευτο: Έτσι κλέβουν αυτοκίνητα χωρίς κλειδί (+video)

Οι μόνες εξαιρέσεις θα είναι η Αττική Οδός, η Γέφυρα Ρίου – Αντίρριου και η υποθαλάσσια ζεύξη Πρέβεζας – Ακτίου. Σε αυτούς τους δρόμους θα μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά η χρέωση, ξεχωριστά όμως από την υπόλοιπη συνολική διανυθείσα διαδρομή.

Get it on Google Play Download on the App Store