Έρχονται πρόστιμα για ΚΤΕΟ και ανασφάλιστα οχήματα

Έπειτα από τα τέλη κυκλοφορίας, πλησιάζει η ώρα της «κρησάρας» για όσους έχουν παραλείψει να περάσουν το αυτοκίνητό τους ΚΤΕΟ ή να το ασφαλίσουν. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η πρώτη φάση της διασταύρωσης των στοιχείων από τις βάσεις δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το Υπουργείο Μεταφορών, ώστε να διαπιστωθούν πόσοι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν έχουν τηρήσει τις κείμενες διαδικασίες. Η τιμωρία για τους  «ξεχασιάρηδες», φυσικά, δεν είναι άλλη από την επιβολή διοικητικών προστίμων.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση της διασταύρωσης για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών οχημάτων που έχουν τα οχήματά τους ανασφάλιστα. Ο έλεγχος ώστε να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, θα βασιστεί στα αρχεία κυκλοφορούντων οχημάτων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αρχείων αποθανόντων του Υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Δείτε ακόμα: Πόσο δίκαια είναι τα τέλη κυκλοφορίας;

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το Κράτος θα εισπράξει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ από τους ιδιοκτήτες που παρέλειψαν το ΚΤΕΟ, ενώ περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ θα εισπραχθούν από εκείνους που διαθέτουν ληγμένο ασφαλιστήριο.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσει κανείς τα επιπλέον παράβολα σε ΚΤΕΟ λόγω καθυστέρησης, αλλά και τα παράβολα ελέγχου, ενώ αν στα ανασφάλιστα συνυπολογίσουμε το κόστος ασφάλισης, το συνολικό ποσό κυμαίνεται σε αρκετά περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ. Οι παραβάτες θα ενημερώνονται ηλεκτρονικά μέσω (μέσω e-mail) για την επιβολή των προστίμων 150 ευρώ. Ωστόσο πέραν του προστίμου των 150 ευρώ οι παραβάτες ιδιοκτήτες πέραν του κόστους ελέγχου, θα χρειαστεί να πληρώσουν και επιπλέον από 16 έως 65 ευρώ ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης.

Ειδικότερα για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης το επιπλέον πρόστιμο είναι 16 ευρώ, για μέχρι 6 μήνες 33 ευρώ και για πάνω από 6 μήνες 65 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Πρόστιμα έως 4.000€ στους απείθαρχους οδηγούς ταξί

Τα πρόστιμα που θα πιστωθούν στο Taxisnet για τους ιδιοκτήτες οχημάτων που τα κινούν ανασφάλιστα ανέρχονται από 100 έως 250 ευρώ ανάλογα με τον τύπο και τον κυβισμό του οχήματος.

Ειδικότερα τα πρόστιμα ανέρχονται σε:

200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κ.εκ
250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 κ.εκ και άνω

Get it on Google Play Download on the App Store