Εταιρία πληρώνει για να μην μεταπωλούν τα αυτοκίνητά της!

Συνήθως οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν έχουν πρόβλημα με τις μεταπωλητικές δυνατότητες των μοντέλων τους. Ίσα ίσα, αν ένα αυτοκίνητο κρατάει την αξία του είναι και πιο ελκυστικό στα μάτια των περισσότερων αγοραστών. Δεν είναι, όμως, όλες οι περιπτώσεις ίδιες.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονα το φαινόμενο, που οι Αμερικανοί αποκαλούν «flipping». Σε -πολύ- ελεύθερη μετάφραση, θα μπορούσαμε να το αποδώσουμε ως «φούσκωμα αξίας». Ή εκμετάλλευση της ζήτησης ενός μοντέλου. Όπως και να το δει ή πει κανείς, η ουσία είναι ίδια: αγοράζεις καινούργιο ένα αυτοκίνητο, για το οποίο γίνεται «σκοτωμός», και το πουλάς κατευθείαν ή μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα για περισσότερα λεφτά. Πώς λέμε «μόλις στρίψει τη γωνία έχει χάσει το 20% (στην καλύτερη) της αξίας»; Το ακριβώς αντίθετο.

Εδώ με το που βγει στην αγορά των μεταχειρισμένων, το αυτοκίνητο εμφανίζεται με αυξημένη -και πολλές φορές, στα όρια της κλοπής- αξίας. Ο λόγος, απλούστατος: η ζήτηση για το εκάστοτε επίμαχο μοντέλο είναι τέτοια, ή η παραγωγή τόσο περιορισμένη, ώστε δεν υπάρχουν αρκετά κομμάτια. Όπερ εστί, όποιος το έχει μπορεί να ζητήσει όσα του λείπουν πουλώντας το – και πολύ πιθανό να τα πάρει, καθότι ενδιαφερόμενοι βρίσκονται. Για να αποτρέψουν όλη αυτή τη  «φάμπρικα», αρκετοί κατασκευαστές παίρνουν μέτρα. Η Ferrari απαγορεύει με ρήτρα συμβολαίου τη μεταπώληση των αυτοκινήτων της, αν πρώτα δεν περάσει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η Ford έκανε το ίδιο με το GT. Η Chevrolet αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με την Corvette Z06, αλλά επέλεξε να ακολουθήσει διαφορετικό μονοπάτι.

corvette ferrari porsche

Αντί να απειλεί με νομικές κυρώσεις, η φίρμα από το Ντιτρόιτ επιβραβεύει όσους δεν μεταπωλήσουν την κορυφαία «Κορβέτα» μέσα στον πρώτο χρόνο ιδιοκτησίας. Η Chevrolet ανταμείβει όσους αντιστέκονται στο flipping με 500.000 πόντους, που αντιστοιχούν σε 5.000 δολάρια (4.661 ευρώ). Πληρώνεσαι για να μην πουλήσεις το αμάξι σου, με άλλα λόγια. Βέβαια, μια Corvette C8 Z06 μπορεί να αποφέρει κέρδος πολλά περισσότερα χρήματα ως μεταχειρισμένη. Καινούργια, ξεκινά από τις 109.295 δολάρια (101.878 ευρώ). Στις αγγελίες, τώρα, τη βρίσκεις από 127.000 έως 200.000+ δολάρια! Οπότε τα 5 χιλιάρικα της Chevrolet μάλλον θα έχουν μηδενικό αποτέλεσμα, ως αντίμετρο.

Get it on Google Play Download on the App Store