FCA: Πρόστιμο 800 εκατ. δολάρια – 131 εκατ. για την Bosch

Η FCA κατάφερε έναν συμβιβασμό με τις αρχές των Η.Π.Α. για την χρήση παράτυπων λογισμικών, τα οποία παραποιούσαν τις εκπομπές ρύπων και καλείται να πληρώσει 800 εκατ. δολάρια. Πρόστιμο όμως υπεβλήθη και στην Bosch, το ύψος του οποίου άγγιξε τα 131 εκατ. δολάρια!

Το παράνομο λογισμικό αφορά 104.000 Jeep Grand Cherokee και Ram 1500, μοντέλα χρονολογίας 2014-2016, τα οποία εξοπλίζονται με τον 3λιτρο και 6κυλινδρο Ecodiesel κινητήρα. Το ποσό των 800 εκατομμυρίων δολαρίων που πρέπει να πληρώσει η FCA, επιμερίζεται σε: 311 εκατ. για αστικές αξιώσεις, 280 εκατ. που πρέπει να αποδοθούν σε απαιτήσεις ιδιωτών έναντι της εταιρείας, ενώ ακόμη 100 εκατ. πρέπει να καταβληθούν ως «λοιπές εγγυήσεις».

Δείτε ακόμη: Πρόστιμο-«μαχαιριά» στην Audi λόγω Dieselgate

Πέρα από την FCA και η Bosch θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο 131 εκατομμύριων δολαρίων. Το πρόστιμο αυτό αφορά την εμπλοκή της ως προμηθευτής στις «ύποπτες» diesel εκδόσεις των μοντέλων της Fiat – Chrysler. Πρόστιμο που έρχεται να προστεθεί στα 327,5 εκατ. δολάρια για το θέμα της παραποίησης των εκπομπών ρύπων του VW Group.

Όπως δήλωσαν και ανώτατοι αξιωματούχοι των Η.Π.Α., η επιβολή των προστίμων και η πληρωμή τους δεν μεταφράζεται κι ως παύση των ποινικών ερευνών, οι οποίες θα συνεχιστούν κανονικά.

Διαβάστε επίσης: Το dieselgate έφαγε το 10άρι DSG της VW

Έπειτα από την έκδοση της απόφαση, προέβη σε δηλώσεις κι ο εκπρόσωπος της FCA ο οποίος ανέφερε: «Πάγια θέση της εταιρείας μας είναι πως δεν υπήρξε καμία απολύτως σκοπιμότητα για την αλλοίωση των τιμών των εκπεμπόμενων ρύπων. Η απόφασή μας να πληρώσουμε τα πρόστιμα που μας επέβαλαν οι αρχές, δείχνουν πως θέλουμε να έχουμε μια διαρκή σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας».

Get it on Google Play Download on the App Store