Fiat Panda πηγαίνει με αέριο από λύματα

Το Fiat Panda που κινείται αποκλειστικά με βιομεθάνιο από σταθμό επεξεργασίας λυμάτων, έκλεισε έναν χρόνο δοκιμών και πλέον κάνει το πιτ στοπ του για να ελεγχθεί διεξοδικά από τους Ιταλούς μηχανικούς. Το Panda Natural Power, όπως είναι η ονομασία του μοντέλου της Fiat, έχει διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα με βιομεθάνιο (αέριο) το οποίο παράγεται από λύματα.

Δείτε ακόμη: Τι να γνωρίζετε πριν και μετά την τοποθέτηση κιτ LPG

Συγκεκριμένη μονάδα επεξεργασίας αναλαμβάνει τα λύματα των Δήμων της Ιταλίας Paderno Dugnano, Cormano, Cusano Milanino και Cinisello Balsamo (300.000 κάτοικοι περίπου) και η επεξεργασία τους οδηγεί στον σχηματισμό βιοαερίου. Αυτό αποτελείται από 65% μεθάνιο, το οποίο μπορεί να αποκτήσει επίπεδα καθαρότητας που φτάνουν στο 99%. Όταν συμπυκνωθεί, το συγκεκριμένο βιομεθάνιο είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για τα αυτοκίνητα.

Μόνο από την συγκεκριμένη επεξεργασία που γίνεται από το CAP Group, μπορεί να παραχθούν περισσότερα από 340.000 κιλά βιομεθανίου σε ένα χρόνο. Ποσότητα που είναι αρκετή ώστε να κινήσει 416 Panda για 20.000 χιλιόμετρα το καθένα.

Διαβάστε επίσης: Πως και γιατί χάνει ιπποδύναμη ο κινητήρας

Όσον αφορά στο βιομεθάνιο, αυτό είναι ένα βιοκαύσιμο που παίρνουμε από τα λύματα και στη συγκεκριμένη περίπτωση από τη βιομάζα αποβλήτων γεωργικής προέλευσης (η οποία ανανεώνεται με τον καιρό και κατά τον κύκλο της ζωής της έχει ενσωματώσει τον άνθρακα που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα) και από το οργανικό κλάσμα των στερεών αστικών λυμάτων που προέρχεται από τη διαλογή των αποβλήτων.

Get it on Google Play Download on the App Store