«Φορτσάρει» η τεχνολογία ανταλλαγής μπαταριών!

Πλήθος εταιρειών επενδύουν σημαντικά στην τεχνολογία ανταλλαγής μπαταριών όπως η ΝΙΟ κι η Geely, ενώ πρόσφατα μπήκε στο παιχνίδι κι ο κινέζικος κολοσσός Contemporary Amperex Technology Co Ltd (CATL). Η εταιρεία αυτή θα δραστηριοποιηθεί στην ανταλλαγή μπαταριών για τα ηλεκτρικά οχήματα, μέσω της νέας μάρκας EVOGO

Η εταιρεία CATL προμηθεύει τις μπαταρίες της σε διάφορες αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των Tesla, Volkswagen, Fisker και NIO. Η τελευταία μάλιστα ήδη λειτουργεί μια μεγάλη υπηρεσία ανταλλαγής μπαταριών στην Κίνα, η οποία επεκτείνεται και στην Ευρώπη. Περισσότερες λεπτομέρειες για το πλάνο της CATL δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο η εταιρεία υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την επαρχία Guizhou, για τη δημιουργία ενός δικτύου σταθμών ανταλλαγής μπαταριών. Μέσω της συνεργασίας αυτής, η CATL θα κατασκευάσει τους σταθμούς, αναπτύσσοντας παράλληλα γενικότερα τον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Η ΝΙΟ που ήδη έχει καθιερωθεί ως ο ηγέτης στην τεχνολογία ανταλλαγής μπαταριών τα τελευταία χρόνια, έως και τα τέλη του 2021 λειτουργούσε περισσότερους από 750 σταθμούς ανταλλαγής μπαταριών σε όλη την Κίνα, ενώ ήδη έχει ανοίξει σταθμούς και στη Νορβηγία. Τα πλάνα της εταιρείας τη θέλουν να επεκτείνεται στη Γερμανία, ενώ βολιδοσκοπεί και την τεράστια αγορά των Η.Π.Α.! Η NΙΟ συνεργάζεται επίσης με τη Shell με σκοπό να δημιουργήσει ένα δίκτυο σταθμών ανταλλαγής υπό την σκέπη του κολοσσού καυσίμων.

Μια ακόμα εταιρεία που έχει επενδύσει πολλά στην εν λόγω τεχνολογία είναι η Geely. Τον Οκτώβριο του 2021, ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία 5.000 σταθμών ανταλλαγής μπαταριών σε ολόκληρη την Κίνα έως το 2025. Οι σταθμοί της θα χρειάζονται μόλις 59 δευτερόλεπτα για να ανταλλάξουν μια άδεια μπαταρία με μια πλήρως φορτισμένη και οι πληρωμές θα είναι αυτόματες. Πράγμα που σημαίνει ότι οι οδηγοί δεν θα χρειάζεται καν να κατέβουν από το όχημά τους.

Get it on Google Play Download on the App Store