Φροντίδα αυτοκινήτου μετά τις διακοπές

Για τους περισσότερους από εμάς οι διακοπές αποτελούν πλέον ανάμνηση και ο μόνος σύνδεσμός μας με αυτές πιθανότατα είναι το αυτοκίνητό μας… Και αυτό γιατί αν πήγαμε μαζί του διακοπές τότε σίγουρα τράβηξε τα πάνδεινα συντροφεύοντας μας αδιαμαρτύρητα στο νησί, εκτός δρόμους, στο βουνό, στο ποτάμι ή όπου αλλού είχαμε την ευκαιρία να πάμε βόλτα με την παρέα μας ή την οικογένειά μας.

Δείτε ακόμη: Πώς καθαρίζουμε σωστά την κεντρική κονσόλα;

Η ταλαιπωρία του φυσικά είναι δεδομένη, καθώς οι συνθήκες είναι πολλές φορές ακραίες. Υπερβολική έκθεση στον ήλιο, αρμύρα από τη θάλασσα, σκόνη, άμμος, λάσπες κλπ. μπορεί να ήταν η καθημερινότητά του για αρκετές μέρες και για αυτό οφείλουμε να το φροντίσουμε προκειμένου να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν τις διακοπές μας.

Ας δούμε λοιπόν τις πρέπει να κάνουμε για να το φροντίσουμε όπως του αξίζει και να μας ξαναπάει διακοπές αδιαμαρτύρητα αλλά και να βγάλει τη δύσκολη χρονιά που το περιμένει.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να φροντίσουμε να του κάνουμε ένα καλό εξωτερικό πλύσιμο είτε μόνοι μας, είτε σε κάποιο εξειδικευμένο πλυντήριο αυτοκινήτων. Ένα πλύσιμο που θα περιλαμβάνει τόσο το αμάξωμα όσο και το κάτω μέρος του, θόλους και μοτέρ. Η σκόνη αλλά και η αρμύρα θα πρέπει οπωσδήποτε να φύγουν από πάνω του και από κάτω του. Ιδανικά, θα πρέπει να το κερώσουμε προκειμένου να θωρακίσουμε το χρώμα του, για το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Μετά το εξωτερικό πλύσιμο ακολουθεί αυτό της καμπίνας του. Καλό θα είναι να βγάλουμε όλες τις μοκέτες από την καμπίνα αλλά και από τον χώρο αποσκευών και να τις πλύνουμε και φυσικά να βάλουμε και σκούπα για να απομακρύνουμε σκόνη, άμμο κλπ. Ιδανικά θα πρέπει να αποφύγουμε τον αέρα με πίεση, καθώς αυτός θα σπρώξει την άμμο σε σημεία που δύσκολα θα απομακρυνθεί μετά. Επίσης καλό θα είναι να φροντίσουμε με ειδικά προϊόντα τις πλαστικές επιφάνειες του εσωτερικού, που έχουν ταλαιπωρηθεί από τον ήλιο.

Διαβάστε επίσης: Συντήρηση και φροντίδα των ελαστικών του αυτοκινήτου

Μετά το πλύσιμο, καλό είναι να κάνουμε έναν οπτικό έλεγχο του αυτοκινήτου περιμετρικά, καθώς ενδεχομένως να αποκαλυφθούν μικροχτυπήματα που δεν είχαν υποπέσει στην αντίληψή μας. Επίσης καλό είναι να ελέγξουμε τα ελαστικά για γδαρσίματα, να ελέγξουμε τα φώτα του αν λειτουργούν όλα σωστά, να κάνουμε μία επιθεώρηση στα υγρά του και στο ψυκτικό του κινητήρα και τέλος να καθαρίσουμε ή να αλλάξουμε το φίλτρο καμπίνας το οποίο πιθανότατα είναι γεμάτο σκόνη, αν έχουμε κινηθεί πολύ εκτός δρόμου.

Get it on Google Play Download on the App Store