«Φτιαγμένο» Ariya από το Βόρειο στο Νότιο Πόλο!

Αυτό κι αν είναι ασυνήθιστο ταξίδι. Για την ακρίβεια, μιλάμε για τον ορισμό της περιπέτειας που πρόκειται να επιχειρήσει ο… μετρ του είδους, Chris Ramsey, με ένα Nissan Ariya.

Ο Σκωτσέζος θα ξεκινήσει πίσω από το τιμόνι του ηλεκτρικού SUV ένα ταξίδι 27.000 χιλιομέτρων, με στόχο να κάνει το Ariya το πρώτο όχημα – πόσο μάλλον ένα EV – που θα ταξιδέψει από τον Βόρειο στον Νότιο Πόλο.

Η περιπέτεια «Pole to Pole» θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2023. Η ομάδα του Ramsey θα ξεκινήσει από τον Βόρειο Πόλο και θα συνεχίσει σε Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική, πριν περάσει στην Ανταρκτική και τελικά φτάσει στον Νότιο Πόλο. Σε όλο αυτό το μακρύ ταξίδι που θα περιλαμβάνει χιονισμένα τοπία με παγετούς, ορεινές αναρριχήσεις και απέραντους αμμόλοφους της ερήμου, οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μεταξύ -30 και 30 βαθμούς Κελσίου!

Το Nissan Ariya που θα χρησιμοποιηθεί στην αποστολή έχει «παρουσιαστεί» σε μια σειρά από σκίτσα που δείχνουν τις εμφανισιακές του τροποποιήσεις. Οι αλλαγές σε σχέση με την έκδοση παραγωγής θα περιλαμβάνουν μεγαλύτερους τροχούς με ελαστικά παντός εδάφους, νέα ρύθμιση ανάρτησης, ανθεκτικό κιτ αμαξώματος με πλάκες ολίσθησης, πλαστική επένδυση στους θόλους των τροχών και επιπλέον φώτα LED στην οροφή.

Η Nissan δεν ανέφερε καμία αναβάθμιση στο ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης και κίνησης, επομένως υποθέτουμε ότι το όχημα θα εφοδιάζεται με τη μεγαλύτερη μπαταρία 90 kWh και τη διάταξη διπλού κινητήρα που παράγει συνδυαστικά 389 ίππους και 600 Nm ροπής. Το ηλεκτρικό σύστημα τετρακίνησης e-4ORCE της Nissan θα είναι χρήσιμο σε δύσκολα εδάφη, αν και η οδήγηση ενός EV σε τόσο μεγάλη απόσταση θα απαιτήσει σίγουρα πολλές στάσεις για φόρτιση.

Πάντως, εκτός από το ειδικά προετοιμασμένο SUV, θα υπάρχει κι ένα δεύτερο Ariya e-4ORCE που θα ενταχθεί στην ομάδα ως όχημα υποστήριξης σε όλη τη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική.

Ο Chris Ramsey ασχολείται με την περιπέτεια στα EV για πάνω από μια δεκαετία. Το 2015 ολοκλήρωσε ένα ταξίδι 2.600 χλμ. από τη μία άκρη της Μεγάλης Βρετανίας στην άλλη και πίσω, με ένα Nissan Leaf, ενώ το 2017 αυτός και η σύζυγός του οδήγησαν 16.000 χιλιόμετρα με το δικό τους Leaf, όντας η πρώτη ομάδα που ολοκλήρωσε το ράλι Μογγόλων (σ.σ. διηπειρωτικό ράλι που ξεκινά από την Ευρώπη και φτάνει στη Ρωσία) με ένα EV.

Μιλώντας για την περιπέτεια «Pole to Pole», ο Chris Ramsey είπε: «Αποστολή μας είναι να δείξουμε ότι τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να αντιμετωπίσουν το πιο σκληρό περιβάλλον, από το τσουχτερό κρύο των πόλων μέχρι τις ζεστές και υγρές ζούγκλες της Νότιας Αμερικής και να δείξουμε ότι είναι συναρπαστικά στην οδήγηση, ενώ ικανοποιούν τις καθημερινές απαιτήσεις των οδηγών σε όλο τον κόσμο. Είναι φανταστικό να βλέπεις έναν τόσο σημαντικό και καινοτόμο παγκόσμιο brand με την αποστολή μας».

Get it on Google Play Download on the App Store