Γέμισαν Mercedes & Porsche τα αεροδρόμια της Φινλανδίας

Ιδιαίτερα αυξημένη προσέλευση από Porsche, Mercedes, Bentley και κάθε λογής premium τετράτροχων παρουσιών παρατηρείται στους χώρους στάθμευσης των συγκεκριμένων αεροδρομίων της Φινλανδίας. Ο λόγος; Τόσο ευαίσθητος και περίπλοκος, ώστε μεσολαβεί ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας!

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας περιλάμβαναν σειρά από ενέργειες περιορισμών και απαγορεύσεων. Μια εξ αυτών, αφορά τα αεροσκάφη της χώρας και τη δυνατότητά τους να πετάνε στον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οποιοδήποτε αεροσκάφος από τη ρωσική επικράτεια απαγορεύεται ρητά να βρεθεί πάνω από κράτος-μέλος της Ε.Ε., συνεπώς όποιος κάτοικος Ρωσίας θέλει να ταξιδέψει πρέπει να ψάξει εναλλακτικές. Οι ευκατάστατοι της χώρας, τουλάχιστον όσοι είναι αρκετά κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, έχουν βρει τη λύση.

Πολλοί Ρώσοι παίρνουν τα αυτοκίνητά τους και πηγαίνουν με αυτά σε αεροδρόμια της γειτονικής χώρας, από όπου μπορούν να ταξιδέψουν κανονικά. Οι κυρώσεις αφορούν τα ρωσικά αεροσκάφη, όχι τους υπηκόους, συνεπώς αν κάποιος από τη Ρωσία δεν επιβαίνει σε πτήση από τη χώρα του μπορεί να πετάξει χωρίς κανένα πρόβλημα. Λόγω αυτής της «πατέντας», τα πάρκινγκ της σκανδιναβικής χώρας έχουν γεμίσει υπερπολυτελή τετράτροχα. Οι επισκέπτες εισέρχονται στη Φινλανδία με βίζα και παίρνουν την πτήση τους συνήθως από τον διεθνή αερολιμένα του Ελσίνκι, ταξιδεύοντας προς πάσα κατεύθυνση και προορισμό. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τον Ιούλιο καταγράφηκαν 230.000 είσοδοι από τη Ρωσία, την ώρα που τον ίδιο μήνα πέρσι σημειώνονταν μόλις 125.000.

Πολλοί Φινλανδοί, ωστόσο, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής, δεν είναι ευχαριστημένοι με την εξέλιξη. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Pekka Haavisto, δήλωσε πως το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί στη διάσκεψη των Ευρωπαίων ομολόγων του και να τεθούν περιορισμοί: «Καλό θα ήταν να αναλυθεί το πρόβλημα, με όλους τους συναδέλφους από τις χώρες της Ε.Ε. Επιπλέον, τόσο η Φινλανδία όσο και οι χώρες της Βαλτικής θα περιορίσουν τις επίμαχες βίζες – κάτι που θα πρέπει να σκεφτούν και τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ένωσης».

Get it on Google Play Download on the App Store