Η διαφορά του καλού από τον επαγγελματία οδηγό (+video)

Η κουβέντα για το πώς ορίζεται ο «καλός οδηγός», αλλά και το πώς διαχωρίζεται από τον «γρήγορο», μπορεί να γεμίσει ολόκληρο site, όχι μόνο ένα άρθρο. Μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος να έχει τις ικανότητες να πηγαίνει τέζα, εξαντλώντας τα όρια του αυτοκινήτου, αλλά να το κάνει αγνοώντας τους υπόλοιπες χρήστες του δρόμου. Τον λες «καλό» ή «σωστό» οδηγό; Εννοείται όχι. Τον λες «γρήγορο» ή «χερά», συνοδευόμενο με ένα «αλλά». Εντούτοις, ο καλός οδηγός είναι αυτός που μπορεί να τα κάνει όλα: να πάει «κουβάρια» στο στροφιλίκι, να μπει σε πίστα και να κάνει  «παπάδες», αλλά και να τηρεί όλους τους κανόνες. Ένα πακέτο, δηλαδή, που συνδυάζει υψηλό επίπεδο ικανοτήτων και ακόμα υψηλότερο αντίληψης. Υπάρχει αυτό, όμως, υπάρχει και ο επαγγελματίας.

Ο «pro», όπως έχουμε συνηθίσει από τις κατηγορίες των video games. Ο επαγγελματίας οδηγός αγώνων, για να μην υπάρχουν συγχύσεις με το «επαγγελματίας» και τους αυτοκινητιστές ή τους οδηγούς φορτηγών, πληρώνεται για να οδηγεί στα όρια. Δεν το κάνει από χόμπι, επειδή αγαπάει τα αυτοκίνητα και την οδήγηση ή επικουρικά ως κομμάτι της εργασίας του (οι δημοσιογραφοί, ας πούμε). Βγάζει τα προς το ζην, γράφοντας χρόνους σε ειδικές ή πίστες, ή δουλεύοντας ως οδηγός εξέλιξης. Όπως και να ΄χει, η δουλειά του -γιατί περί αυτού πρόκειται- είναι μία: να διυλίζει κάθε ικμάδα ταχύτητας από το εκάστοτε τετράτροχο που πέφτει στα χέρια του. Κι ακόμα και σε αυτό το επίπεδο, η κλίμακα χαρακτηρίζεται από χαώδεις αποκλίσεις. Επαγγελματίας είναι ένας δοκιμαστής της BMW M, επαγγελματίας και ο Max Verstappen. Καμία σχέση ο ένας με τον άλλο, όμως. Όπως καμία σχέση με κανέναν τους, δεν έχει ένας καλός οδηγός.

Ο Christian Gebhardt ανταποκρίνεται ιδανικό στο χαρακτηρισμό, έχοντας πίσω του μια πορεία 15 ετών στο χώρο. Υπεύθυνος δοκιμών του Sport Auto και από τα καλύτερα δημοσιογραφικά «τιμόνια» της Γερμανίας, με συμμετοχές σε αγώνες όπως οι 24 ώρες του Nurburgring. Ο Gebhardt είναι αυτός που μετράει τα αυτοκίνητα σε χρόνους πίστας για το SA, με το τελευταίο του δείγμα να αφορά την Porsche 911 GT3 RS στην «Πράσινη Κόλαση». Απαιτητικό αυτοκίνητο, στην πιο επικίνδυνη πίστα του πλανήτη. Ο Γερμανός κατάφερε να αξιοποιήσει το αγωνιστικών καταβολών υπόβαθρο της πιο σκληροπυρηνικής Porsche, σημειώνοντας έναν πολύ καλό χρόνο κάτω από 7 λεπτά (6.54.99) στη διαδρομή των 20,6 χλμ. (20,8 χλμ. η ακόμα μεγαλύτερη, που ουσιαστικά αλλάζει από την τοποθέτηση της γραμμής τερματισμού). Αυτό που λείπει από το ρήμα «αξιοποιήσει», είναι το επίρρημα «πλήρως».

Καλός και χρυσός ο Gebhardt, αλλά επαγγελματίας οδηγός αγώνων δεν είναι. Κάτι που ισχύει για τον Jörg Bergmeister. Επί χρόνια οδηγός της Porsche στα πρωταθλήματα αντοχής και από το 2002 πρεσβευτής της εταιρίας, αλλά και δοκιμαστής. Ο Bergmeister είχε μπει πριν μερικούς μήνες στο Nurburgring, με ακριβώς το ίδιο αυτοκίνητο. Το χρόνο είχε γράψει; 6.44.85! Αλλιώς, πάνω από 10 δλ. ταχύτερος του συμπατριώτη του! Να αναγνωρίσουμε το ελαφρυντικό των διαφορετικών συνθηκών εις βάρος του Gebhardt, καθώς οι χαμηλότερες θερμοκρασίες παίζουν το ρόλο τους στην απόδοση των Pirelli P Zero Trofeo R. Και πάλι, όμως, μιλάμε για σχεδόν 11 δευτερόλεπτα διαφορά.

Για να αντιληφθούμε καλύτερα την απόσταση στις επιδόσεις των δυο οδηγών, ο χρόνος του Bergmeister φέρνει την 992 GT3 RS στο top 5 των αυτοκινήτων παραγωγής για το Nordschleiffe, μπροστά από κατασκευές σαν τη Lamborghini Aventador SVJ και το Radical SR8 RX. Ο αντίστοιχος του Gebhardt τώρα, τοποθετεί τη hardcore 911 στη 12η θέση, οριακά ταχύτερα από την απλή 992 GT3. Πάμε να δούμε και τους δυο χρόνους από μέσα, για να διαπιστώσουμε χειροπιαστά τι εστί «καλός» και τι  «επαγγελματίας».

Get it on Google Play Download on the App Store