Η Lotus γιορτάζει τα 70 της όπως μόνο αυτή ξέρει (+video)

«Αν αυξήσεις την ιπποδύναμη, θα γίνεις πιο γρήγορος στην ευθεία. Αν μειώσεις το βάρος, θα γίνεις ταχύτερος παντού». Mε βάση το ρητό του Colin Bruce Chapman δημιουργήθηκε η Lotus, κατέκτησε πρωταθλήματα στην Formula 1, έφτασε ένα βήμα από το λουκέτο, επιβίωσε και πλέον ατενίζει το μέλλον, 70 χρόνια μετά το Μark 1-ένα ελαφρωμένο και δυναμωμένο Austin Seven.

Δείτε ακόμα: Ferrari 458 τρώει ξύλο από Lotus με μοτέρ Honda K20 (+video)

Βέβαια στο ζήτημα της αύξησης των αλόγων οι Άγγλοι δεν έμειναν ιδιαίτερα πιστοί στις αρχές του ιδρυτή, καθώς η Exige που παρακολουθούμε να διαλύει τα λάστιχά της στο video διαθέτει 410 ίππους, όταν η πρώτη Exige που παρουσιάστηκε και βασιζόταν στην Elise MK1 διέθετε μόλις 190. Δεν μπορούμε να κακίσουμε τους μηχανικούς στο Hethel πάντως, καθώς τη σήμερον ημέρα τα hot hatches κυμαίνονται από 250-400 ίππους. Λογικό είναι για ένα αγνό sportscar, σαν αυτά που ευαγγελίζεται επί 7 συναπτά δεκαετίες η Lotus, να χρειάζεται το γκάζι του. Κάτι που διαθέτει σε αφθονία η Exige Sport 410, που μπορεί να επιταχύνει στα πρώτα 100 χλμ./ώρα μέσα σε μόλις 3,4 δλ. και να ξεπεράσει τα 290 χλμ./ώρα, χάρις στα 410 άλογα του κομπρεσοράτου V6 των 3.5 λίτρων της Toyota. Και επειδή το «αίμα νερό δεν γίνεται» η Exige σταματάει την βελόνα της ζυγαριάς στα 1.054 κιλά.

Διαβάστε επίσης: Έρχεται νέα Lotus Esprit

Λίγο βαρύτερη και ελαφρώς αργότερη παρουσιάζεται το έτερο μοντέλο των εορτασμών, η Evora GT410 Sport. To 0-100 διαρκεί κάτιτις παραπάνω (4,1 δλ.), όμως η τελική κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα ελέω καλύτερης αεροδυναμικής, παρά τα 1.280 κιλά του βάρους. Οι Άγγλοι δηλώνουν περήφανα πως τα εντυπωσιακά πλάνα που χαρίζει η οδήγηση ακριβείας δεν αποτελούν προϊόν κάποιου πρωταθλητή της F1, αλλά προέρχονται από τους οδηγούς εξέλιξης της εταιρίας, Gavan Kershaw και Daniel Peck. Καλύτερη διαφήμιση για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο βόρειο Norfolk, δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει ούτε το καλύτερο τμήμα δημοσίων σχέσεων.

 

Get it on Google Play Download on the App Store