Η… λύση για φόρτιση ηλεκτρικών σε πολυκατοικία

Η ηλεκτροκίνηση είναι -καλώς ή κακώς- αναπόφευκτη, όμως τα προβλήματα που θα πρέπει λυθούν είναι πολλά. Ένα από τα πλέον βασικότερα είναι η φόρτιση και σίγουρα στα επόμενα χρόνια δεν βλέπουμε να αλλάζει κάτι δραματικά, στη χώρα μας τουλάχιστον.

Φανταστείτε σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπου οι θέσεις για παρκάρισμα είναι «λαχείο», να θέλει ο κάθε οδηγός να παρκάρει έξω από το σπίτι του για να φορτίσει το αυτοκίνητο. Αδύνατο και μόνο στη σκέψη. Οι μόνοι που θα μπορούν να φορτίσουν με την άνεσή τους, είναι όσοι έχουν γκαράζ, δηλαδή ελάχιστοι σε σχέση με τον στόλο αυτοκινήτων που κυκλοφορούν καθημερινά στους δρόμους. Και πάλι όμως κατασκευαστές προτείνουν η φόρτιση να γίνεται σε ανοιχτό χώρο.

Για να γίνει η ηλεκτροκίνηση προσιτή σε όλους, θα πρέπει να γκρεμιστούν και να χτιστούν ξανά πόλεις -πράγμα ανέφικτο- οπότε είναι μια κατάσταση που θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. Συν του ότι οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα πρέπει να πέσουν πολύ. Βέβαια οι πολιτικοί που ψήφισαν την απαγόρευση πώλησης αυτοκινήτων με συμβατικούς κινητήρες στην Ευρώπη από το 2035 και μετά, πιστεύουν ότι όλα τα προβλήματα θα έχουν λυθεί, όχι μόνο τότε, αλλά και νωρίτερα.

Μήπως τελικά το μέλλον της φόρτισης στα αστικά κέντρα και στις πολυκατοικίες θα είναι κάτι αντίστοιχο με τη φωτογραφία που βλέπουμε; Είναι πραγματικά αστείο και παράλογο, όμως είναι αληθινό. Σε ένα τοίχο σπιτιού έχουν εγκατασταθεί 12 φορτιστές, προκειμένου να εξυπηρετήσουν διάφορα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όμως χώρος για 12 οχήματα δεν φαίνεται να υπάρχει, παρά μόνο για δύο. Οπότε, οι κάτοικοι θα πρέπει να συνεννοούνται από πριν ποιος θα πάει την τάδε μέρα και ώρα κ.ο.κ. Και αν τύχει κάτι έκτακτο και φορτίζει άλλο αυτοκίνητο;

Σε κάθε περίπτωση αυτή η εικόνα αποτυπώνει πόσο παράλογη είναι απόφαση για μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, από τη στιγμή που υποδομές δεν υπάρχουν για να υποστηρίξουν χιλιάδες τέτοια αυτοκίνητα. Θα βρεθεί άραγε λύση σε μια δεκαετία; Μάλλον απίθανο στην Ελλάδα.

Get it on Google Play Download on the App Store