Η Ρωσία αυξάνει το ανώτατο όριο ταχύτητας!

Η κατάσταση με τα όρια ταχύτητας χτυπά ιστορικά υψηλά σε κλίμακα οξύμωρου. Τη στιγμή που τα αυτοκίνητα είναι πιο ασφαλή και τεχνολογικά προηγμένα από ποτέ, κυβερνήσεις η μία μετά την άλλη λαμβάνουν αποφάσεις για μείωση των ορίων ταχύτητας, κατά περίπτωση σε κωμικοτραγικά επίπεδα. Ευτυχώς, υπάρχουν και οι διαφορετικές φωνές. Πιο βροντερή, αυτή της Ρωσίας.

Ακολουθώντας τα βήματα της Αυστρίας, που επίσης έκανε το αντίθετο της πεπατημένης, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως αυξάνουν το ανώτατο όριο ταχύτητας. Αυτή τη στιγμή, το ανώτερο που μπορεί να δει κάποιος στο αυτοκίνητό του επί ρωσικού οδικού δικτύου είναι τα 130 χλμ./ώρα, σε επιλεγμένα σημεία. Κανονικά, είναι τα 110 χλμ./ώρα. Ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Mikhail Chernikov, δήλωσε πως στο εγγύς μέλλον το όριο θα αυξηθεί κατά 20 χλμ./ώρα, φτάνοντας αντίστοιχα στα 130 και 150 χλμ./ώρα αντίστοιχα. Η ρωσική αστυνομία μάλιστα επιτρέπει μια απόκλιση επιπλέον 20 χλμ./ώρα, κάτι που αυξάνει -έστω με  «γονική συναίνεση»- τα όρια στα 150 και 170 χλμ./ώρα! Με εξαίρεση τα σημεία των γερμανικών εθνικών οδών που δεν έχουν όριο ταχύτητας, οι Ρώσοι καθίστανται έτσι ως οι πιο «γρήγοροι» της Ευρώπης!

Το σκεπτικό πίσω από την αύξηση είναι απλοϊκό, αλλά και επιστημονικά αποδεδειγμένο: όσο πιο αργά πηγαίνει κάποιος σε δρόμο που επιτρέπει την ανάπτυξη ταχύτητας, τόσο λιγότερη εγρήγορση παρουσιάζει. Κατά συνέπεια, το αποτέλεσμα είναι το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο, καθώς ο κίνδυνος για πρόκληση ατυχήματος αυξάνεται αντί να μειώνεται.

Η αύξηση αφορά τμήματα του οδικού δικτύου με την κατάλληλη υποδομή (προστατευτικές μπαριέρες, διαχωριστικό στηθαίο, φωτισμό κλπ) και αρχικά θα περιοριστεί σε κομμάτια με καινούργια άσφαλτο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ρώσοι είναι κάθετα αντίθετοι σε τυχόν μείωση του αστικού ορίου ταχύτητας, από τα 50 στα 30 χλμ./ώρα – κάτι που έχουν κάνει ήδη οι Βέλγοι.

Get it on Google Play Download on the App Store