Η τεχνολογία της Toyota που σώζει ζωές

Ο Ιάπωνας κατασκευαστής έχει αναπτύξει μια τεχνολογία που βρίσκεται σε πειραματικό ακόμα στάδιο, η οποία μπορεί να σώσει ζωές. Σύμφωνα με αυτή, μπορεί να εντοπιστεί αν κάποιο άτομο έχει μείνει μέσα στην καμπίνα είτε επειδή το έχουν ξεχάσει (αυτό συνήθως συμβαίνει με παιδιά) ή το έχουν αφήσει εκεί για μια ολιγόλεπτη στάθμευση. Η τεχνολογία αφορά και ζώα και εφόσον ο ιδιοκτήτης ειδοποιηθεί εγκαίρως, τότε όντως μπορούν να σωθούν πολλές ζωές. Πέρυσι, μόνο στις ΗΠΑ, 23 παιδιά έχασαν τη ζωή τους μέσα ή γύρω από το αυτοκίνητο, ενώ και αρκετά ζώα δεν τα κατάφεραν.

Η Toyota από τη μεριά της, σε μια προσπάθεια να μειώσει στο μέτρο του δυνατού τις απώλειες ζωών, δοκιμάζει την τεχνολογία Cabin Awareness, που για να λειτουργήσει, χρησιμοποιεί μικροκύματα. Αυτά, μπορούν να εντοπίσουν, σε συνδυασμό με ειδικούς αισθητήρες, τους χτύπους της καρδιάς, ακόμα και αν οι επιβαίνοντες έχουν σκεπαστεί με μια κουβέρτα. Τοποθετείται στην πλαφονιέρα και ελέγχει όλο τον όγκο της καμπίνας. Αυτή τη στιγμή, η τεχνολογία βρίσκεται στη φάση της ειδοποίησης του αυτοκινήτου του κατόχου, μέσω ενεργοποίησης της κόρνας ή το αναβοσβήσιμο των φώτων.

Αν αυτά αγνοηθούν, τότε αποστέλλεται άμεσα μια ειδοποίηση στο κινητό τηλέφωνο του ιδιοκτήτη και αν προγραμματιστεί κατάλληλα, στέλνεται ειδοποίηση στις έξυπνες συσκευές του σπιτιού ή στις υπηρεσίες διάσωσης. Η Toyota δοκιμάζει το σύστημα σε έναν στόλο οχημάτων Sienna και μπορεί να ανιχνεύσει άτομα τα οποία βρίσκονται σε όλη την καμπίνα, ακόμα και στον χώρο φόρτωσης και στις μοκέτες. Το τελευταίο ειδικά, αφορά άτομα/παιδιά ή μικρά κατοικίδια που βρίσκονται πίσω από τις πλάτες των καθισμάτων. Όσον αφορά σε κάποια νέα στοιχεία που ετοιμάζει η Toyota, αυτά θα παρουσιαστούν αργότερα μέσα στο 2022.

Το σύστημα είναι καλύτερο από όλα όσα υπάρχουν αυτή τη στιγμή, καθώς τα περισσότερα βασίζονται σε αισθητήρες βάρους που υπάρχουν στα καθίσματα ή κάμερες, αμφότερα τα οποία πολλές φορές έχουν προειδοποιήσει με λανθασμένους συναγερμούς. Στο άμεσο μέλλον και πιο συγκεκριμένα στα αυτόνομα taxi, το Cabin Awareness θα μπορεί να ειδοποιήσει έναν γονέα αν το παιδί ή τα παιδιά έφτασαν στον προορισμό τους και αποβιβάστηκαν από το αυτοκίνητο. Αν αυτά εξακολουθήσουν να μένουν στην καμπίνα, τότε το αυτοκίνητο θα καθυστερήσει την αναχώρησή του.

Get it on Google Play Download on the App Store