«Kόλαση» 90 βαθμών Κελσίου ο Κηφισός! (+video)

Ο καύσωνας συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί καθημερινά, ενώ στις χείριστες των περιπτώσεων συμβάλλει στην ανάπτυξη καταστροφικών πυρκαγιών. Θερμοκρασίες 39 και 40 βαθμών Κελσίου στον αέρα, που γίνονται πολλαπλάσιες όταν μπαίνεις σε αυτοκίνητο παρκαρισμένο στον ήλιο ή μιλάμε για το οδόστρωμα. Η θερμική εικόνα του Κηφισού και της Λεωφόρου Αθηνών, τα λένε όλα.

Το κανάλι Up Stories σήκωσε ένα drone εξοπλισμένο με θερμική κάμερα και αποτύπωσε πλήρως τη φράση «έκαψαν τα τσιμέντα». Το video γυρίστηκε την περασμένη Δευτέρα, όταν η θερμοκρασία στην Αττική κυμαινόταν στους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου. Συνθήκες καύσωνα, δηλαδή, αλλά πολύ μακριά από αυτές που δημιουργεί η διαμόρφωση του αστικού ιστού, με την υψηλή συγκέντρωση τσιμέντου-ασφάλτου, τα καυσαέρια των οχημάτων και την έλλειψη πρασίνου. Το φαινόμενο της θερμικής νησίδας, με άλλα λόγια, όπου οι πολλές και διαφορετικές επιφάνειες των κτηρίων, σε συνδυασμό με το οδόστρωμα και τον εγκλωβισμό καυσαερίων λόγω γεωμετρίας του περιβάλλοντος χώρου, φυλακίζουν ουσιαστικά την εκπεμπόμενη θερμότητα και εκτινάσσουν τις θερμοκρασίες.

Όπως παρατηρούμε στις αποκαλυπτικές, ως σοκαριστικές, καταγραφές του drone το οδόστρωμα δυο εξαιρετικά πολυσύχναστων οδικών αρτηριών της Αττικής, μέχρι που φτάνει να σημειώνει διπλές θερμοκρασίες σε σχέση με τον αέρα! Οι πολύπαθοι οδηγοί που ταλαιπωρούνται καθημερινά στον Κηφισό, και κυρίως τα ελαστικά των αυτοκινήτων, έρχονται αντιμέτωποι μέχρι και με 80+ βαθμούς Κελσίου, ενώ σε κάποια σημεία το θερμόμετρο ξεπερνά ακόμα και τους 90 βαθμούς! Οι αντίστοιχοι στη Λεωφόρο Αθηνών μένουν κατά τι πιο «δροσεροί», στους 65-70 βαθμούς Κελσίου στην άσφαλτο. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως οι μετρήσεις έγιναν σε ώρα της ημέρας που, όλως περιέργως, δεν είχε κίνηση το ποτάμι. Φανταστείτε τι γίνεται σε μποτιλιάρισμα, όπου χιλιάδες κινητήρες και εξατμίσεις εκπέμπουν ακόμα περισσότερη θερμότητα.

Όσο κολασμένες κι αν φαίνονται οι συνθήκες μετακίνησης σε Κηφισό και Καβάλας (η έτερη ονομασία της Λ. Αθηνών) όμως, ωχριούν μπροστά στη λαίλαπα των ΚΤΕΛ. Η θερμοκρασία στο απαρχαιώμενο στέγαστρο του σταθμού υπεραστικών λεωφορείων μετρήθηκε μέχρι στους 80 βαθμούς Κελσίου, δημιουργώντας κατάσταση θαλάμου αερίων στο εσωτερικό του χώρου. Όσοι είχαν την ατυχία να βρεθούν στα ΚΤΕΛ του Κηφισού κατά τη διάρκεια ζεστής μέρας, γνωρίζουν στο πετσί (και τα κάθιδρα ρούχα, που ελλοχεύουν κινδύνους μετά με τον κλιματισμό του λεωφορείου) τους τί γίνεται.

Get it on Google Play Download on the App Store