Με χρόνο ή χρήμα θέλετε να πληρώσετε την παράβαση;

Αυτή η ερώτηση διατυπώνεται από τους αστυνομικούς της τροχαίας στην Εσθονία, σε μια προσπάθεια να συνετίσουν με έναν διαφορετικό τρόπο τους παραβάτες του ορίου ταχύτητας.

Έπειτα από αρκετές έρευνες που διεξήγαγε κλιμάκιο της Τροχαίας σε διάφορους οδηγούς, διαπιστώθηκε ότι τελικά το χρηματικό πρόστιμο δεν τους νοιάζει τόσο, όσο η ντροπή που νιώθουν όταν είναι στην άκρη του δρόμου κι ο τροχονόμος γράφει την κλήση!

Δείτε ακόμα: Μεθυσμένος καλεί Τροχαία για… μεθυσμένο!

Κι έτσι «γεννήθηκε» μια φοβερή ιδέα. Αντί για πρόστιμο, να αναγκάζουν τους παραβάτες να μένουν στην άκρη του δρόμου για μερικά λεπτά της ώρας. Για την ακρίβεια, όσοι είχαν ξεπεράσει το όριο ταχύτητας μέχρι και κατά 20 χλμ./ώρα, τότε ήταν υποχρεωμένοι να μείνουν σταματημένοι για 45 λεπτά. Σε περίπτωση υπέρβασης της ταχύτητας κατά 21 – 40 χλμ./ώρα, η στάση θα διαρκεί περίπου μία ώρα. Βέβαια όπως τόνισε κι ανώτατο στέλεχος της Τροχαίας, δικαίωμα επιλογής (δηλαδή πληρωμή προστίμου ή υποχρεωτική στάση) έχουν μόνο όσοι οδηγοί έχουν «συλληφθεί» μόνο μια φορά να παραβιάζουν το όριο ταχύτητας.

Διαβάστε επίσης: Τροχαία κάνει χρήση drones για τον έλεγχο των παραβάσεων!

Αυτή η ανθρωποκεντρική προσέγγιση των αστυνομικών της Τροχαίας της Εσθονίας έχει σκοπό να μειώσει τις παραβάσεις του ορίου ταχύτητας, μιας και πλέον η πληρωμή του συμβατικού προστίμου δεν φαίνεται να περιορίζει τους οδηγούς. Αυτή τη λύση σκέφθηκαν τα στελέχη της Τροχαίας έπειτα από σειρά ερευνών και ερωτηματολογίων, τα οποία συμπληρώθηκαν από περισσότερους από 400 παραβάτες. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι περισσότερο τους ενοχλούσε όση ώρα ήταν στο περιθώριο και τους παρατηρούσαν οι διερχόμενοι οδηγοί, παρά το χρηματικό πρόστιμο που έπρεπε να πληρώσουν. Όμως όποιος κι αν είναι ο λόγος, αυτό που ελπίζουν υψηλά ιστάμενα στελέχη της Τροχαίας είναι να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων και των τραυματισμών εξαιτίας της υπερβολικής ταχύτητας.

Get it on Google Play Download on the App Store