Με λάστιχα 31 ετών ρωσικά οχήματα στην Ουκρανία

Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια των Beatles είναι το «Back in the U.S.S.R.». Παρόμοια άσματα φαίνεται πως ακούνε στο ρωσικό στρατό, αν κρίνουμε από τα ελαστικά των οχημάτων που βρίσκονται στα εδάφη της Ουκρανίας και μας γυρίζουν στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο πόλεμος των Ρώσων με τους άλλοτε συντρόφους δεν εξελίσσεται όπως θα ήλπιζαν, καθώς έχουμε ήδη μπει στον τρίτο μήνα (22 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η εισβολή) και δεν διαφαίνεται κάποια βιώσιμη ειρηνευτική λύση στον ορίζοντα. Η Ρωσία αλλιώς τα περίμενε όταν ξεκίναγε το «ντου», αλλιώς τελικά τα βρήκε. Η αντίσταση των Ουκρανών αποδεικνύεται πολύ πιο σθεναρή από όσο περίμεναν οι στρατηγοί του Βλάντιμιρ Πούτιν (και ο ίδιος), η εξοπλιστική βοήθεια της Δύσης κάνει δουλειά και κυρίως, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, το επίπεδο προετοιμασίας των Ρώσων είναι πολύ κατώτερο του δέοντος.

Είδαμε πριν λίγες εβδομάδες πλάνα με στρατιώτες να μένουν από βενζίνη και άλλους να μην ξέρουν καν πού πήγαιναν, λαμβάνοντας οδηγίες από ντόπιους για να κατατοπιστούν. Σε άλλες περιπτώσεις αναφέρονται κλοπές αρμάτων μάχης και φορτηγών από Ουκρανούς, με τη χρήση τρακτέρ! Τα πλάνα από τα λάστιχα φορτηγών έρχονται να ενισχύσουν την άποψη πως η Ρωσία δεν μέτρησε καθόλου σωστά τα δεδομένα στην Ουκρανία, στέλνοντας αμφιβόλου ποιότητας εξοπλισμό. Οι εικόνες έρχονται από τα κλαταρισμένα ελαστικά ενός BM-21 Grad: ενός σοβιετικού εκτοξευτήρα πυραύλων 122 χλστ., που ζυγίζει 13,7 τόνους και ξεπερνά τα 3 μέτρα σε ύψος. Σε ένα τέτοιο όχημα, λοιπόν, συναντάμε λάστιχα χρονολογίας τουλάχιστον 31 ετών!

Μία από τις φωτογραφίες τα λέει όλα: «Made in U.S.S.R.» αναγράφεται στο προφίλ, τη στιγμή που η Ε.Σ.Σ.Δ. έπαψε να υφίσταται το 1991! Συνεπώς, το εν λόγω BM-21 Grad (και λογικά πολλά ακόμα) πατάνε σε λάστιχα που μετράνε το λιγότερο 31 χρόνια ζωής, δίχως να αποκλείεται το ενδεχόμενο να είναι ακόμα παλιότερα. Τι πιο λογικό από το να κλατάρουν και να ξεφουσκώνουν, με τους στρατιώτες να παλεύουν για επιδιόρθωση με κομπρεσεράκια.

Get it on Google Play Download on the App Store