Mercedes A160 22ετίας κοστίζει όσο καινούργια A250

Η πρώτη γενιά της A-Class υπήρξε σημαδιακή από πολλές πλευρές. Ήταν ένα από τα πρώτα premium μικρομεσαία, η πρώτη πολυμορφική Mercedes και, φυσικά, αυτό για το οποίο τη θυμούνται όλοι: ο λόγος καθιέρωσης των συστημάτων ελέγχου της ευστάθειας.

Για 250 κομμάτια, όμως, το γερμανικό χάτσμπακ έδωσε άλλον ένα λόγο για να μείνει στις μνήμες των αυτοκινητόφιλων: το όνομα ενός παγκόσμιου πρωταθλητή F1 στις πόρτες και την ονομασία της! Το 1999, Mercedes και McLaren γιόρταζαν το δεύτερο σερί πρωτάθλημα του Mika Häkkinen. Για να τιμήσουν το Φινλανδό πιλότο – αλλά και τον teammate του, David Coulthard- οι Γερμανοί δημιούργησαν μια ειδική έκδοση της A-Class, στα χρώματα του μονοθεσίου και με το όνομά του στις πόρτες! Αυτές, μαζί με τις 17άρες ζάντες και τη διπλή απόληξη της εξάτμισης, ήταν και οι εμφανισιακές διαφορές σε σχέση με το απλό μοντέλο.

Στο εσωτερικό κυριαρχούσαν οι κόκκινες δερμάτινες επενδύσεις, που κάλυπταν τη μεγαλύτερη επιφάνεια της καμπίνας. Ο εξοπλισμός είχε στάνταρ ηχοσύστημα της Bose με CD-changer, αλουμινένια πεντάλ, το όνομα του πιλότου στα μαρσπιέ και, εννοείται, ESP.

Η Mercedes προσέφερε τις A-Class Edition Häkkinen και Coulthard με όλη την γκάμα κινητήρων, για συνολικά 250 μονάδες (125 για κάθε οδηγό). Η συγκεκριμένη είναι η A160, κάτι που σημαίνει ότι κάτω από το καπό υπάρχει ο τετρακύλινδρος 1.600άρης των 102 ίππων και 150 Nm. Η κίνηση μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς μέσω 5τάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου με αυτοματοποιημένες αλλαγές, επιτυγχάνοντας 0-100 χλμ./ώρα σε 11,9 δλ. και τελική 177 χλμ./ώρα. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για την λιγότερο μεταχειρισμένη A-Class πρώτης γενιάς, καθότι το κοντέρ αναγράφει μόλις 215 χλμ. Για αυτό και η τιμή φτάνει τις 44.900 ευρώ! Με τα ίδια χρήματα (44.445 ευρώ), πάντως, αγοράζεις την καινούργια A250 των 224 ίππων.

Get it on Google Play Download on the App Store