Μισός αιώνας Opel GT (+videos)

Συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την στιγμή που το Opel GT πέρασε για πρώτη φορά από τη γραμμή παραγωγής και η Opel τιμά το θρυλικό μοντέλο της κάνοντας μία ιστορική αναδρομή αλλά και διοργανώνοντας μία σειρά από εκδηλώσεις αφιερωμένες αποκλειστικά σε αυτό. Οι εορτασμοί για τα γενέθλια του θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο μήνα, στην έκθεση κλασικών αυτοκινήτων «Bodensee-Klassik», ενώ οι φίλοι του αλλά και οι φίλου των κλασικών αυτοκινήτων γενικότερα, θα μπορούν να το απολαύσουν σε πολλές ακόμα εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Δείτε ακόμη: Όταν η Mercedes έσωσε την Audi

Η καριέρα του Opel GT ξεκίνησε όχι πριν από 50, αλλά πριν από  53 χρόνια, κάνοντας πρεμιέρα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης 1965 (IAA), όπου η εταιρία παρουσίασε ένα διθέσιο σπορ μοντέλο. Με αεροδυναμικό αμάξωμα, χαμηλό εμπρός τμήμα με αναδιπλούμενους προβολείς, φουσκωμένους θόλους τροχών και αιχμηρό πίσω μέρος, το αυτοκίνητο δεν είχε καμία σχέση με οτιδήποτε είχε παρουσιάσει μέχρι τότε Ευρωπαίος κατασκευαστής. Χάρη στις πλούσιες καμπύλες του, πολύ σύντομα άρχισαν να το αποκαλούν «Coke Bottle Shape», που υποδήλωνε το σχήμα μπουκαλιού αναψυκτικού. Αρχικά, η Opel περιέγραφε το «Experimental GT» ως μία μελέτη υψηλών επιδόσεων. Είχε σχεδιαστεί από τον Erhard Schnell και την ομάδα του στο ολοκαίνουργιο «Styling Studio» στο Rüsselsheim, το οποίο ήταν και το πρώτο κέντρο σχεδίασης Ευρωπαίου κατασκευαστή αυτοκινήτων.

Ο Erhard Schnell θυμάται ότι η εξέλιξη του GT ήταν μεγάλο μυστικό: «Για να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, επρόκειτο απλά για ένα σχεδιαστικό project. Το αφεντικό μου δεν το είχε πει στους ανωτέρους του. Αλλά όταν το πρωτότυπο είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, δεν μπορούσε να μην τους ενημερώσει σχετικά. Ανησυχούσαμε πραγματικά όταν παρουσιάσαμε το Experimental GT για πρώτη φορά. Αλλά στη συνέχεια νιώσαμε ανακούφιση όταν η ομάδα διοίκησης αυθόρμητα χειροκρότησε, ήταν όλοι ενθουσιασμένοι!»

Η τόλμη τους ανταμείφθηκε στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (IAA), όπου το GT έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής, τόσο από τα μέσα ενημέρωσης όσο και από το κοινό. Κανείς δεν περίμενε ένα τόσο επαναστατικό, σπορ αυτοκίνητο από την Opel. Σαν αποτέλεσμα, έξι χρόνια μετά το πρώτο σχέδιο και μόλις τρία χρόνια αφότου δόθηκε το πράσινο φως, το πρωτότυπο GT έγινε αυτοκίνητο παραγωγής.

Το πρώτο Opel GT πέρασε από τη γραμμή συναρμολόγησης το 1968, και ήταν ένα πρώτο δείγμα Γαλλο-Γερμανικής συνεργασίας. Χάρη σε προηγούμενα κοινά projects, ο κατασκευαστής αμαξωμάτων Chausson and Brissoneau & Lotz ήταν δοκιμασμένος εταίρος για την Opel και η Γαλλική εταιρία ανέλαβε τη δημιουργία των πρεσαριστών πάνελ, τη συγκόλληση, τη βαφή και την εγκατάσταση εσωτερικού του GT, πριν σταλεί στη Γερμανία για την τελική συναρμολόγηση του πλαισίου και του συστήματος κίνησης.

Οι αγοραστές του GT μπορούσαν να επιλέξουν από δύο τετρακύλινδρους κινητήρες – έναν 1.1 λτ. με 60 ίππους από το Kadett και έναν 1.9 λτ. με 90 ίππους από το Rekord. Το GT 1900 έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές από την πρώτη στιγμή. Η τελική ταχύτητα των 185 χλμ./ώρα και η επιτάχυνση 0 -100 km/h σε 11,5 δευτερόλεπτα ήταν αυτό που ζητούσαν οι αγοραστές. Οι πίσω τροχοί κινούνταν μέσω ενός τετρατάχυτου μηχανικού κιβωτίου. Οι Ευρωπαίοι πελάτες ελάχιστα παρήγγειλαν το προαιρετικό, τριτάχυτο αυτόματο κιβώτιο, αλλά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το συγκεκριμένο ήταν άκρως δημοφιλές.

Διαβάστε επίσης: Το εσωτερικό περιστροφικού κινητήρα στις 18.000 σ.α.λ. (+video)

Το τέλος της παραγωγής του Opel GT ήρθε το 1973 έχοντας φτάσει τις 103.463 μέσα σε πέντε μόλις χρόνια. Νούμερα πολύ πάνω από τις προσδοκίες των ανθρώπων της Opel.

https://www.youtube.com/watch?v=vcOLxDMpkXw

Get it on Google Play Download on the App Store