Μπουλόνι τροχού F1 έκανε 4 μέρες να βγει (+video)

Αν παρακολουθείτε αγώνες Formula 1, σίγουρα θα έχετε θαυμάσει την ταχύτητα και το συγχρονισμό των ανθρώπων στα pit stop. Οι αλλαγές ελαστικών (εδώ και χρόνια δεν υπάρχει ανεφοδιασμός καυσίμου) έχουν φτάσει σε σημείο να θεωρούνται αργές, αν ο χρόνος παραμονής του μονοθεσίου στο pit box ξεπεράσει τα 3 δλ.! Τα ταχύτερα pit stop ολοκληρώνονται σε περίπου 2 δλ., με τους μηχανικούς της Red Bull να έχουν κατέβει και κάτω από αυτό τον χρόνο!

Οι συνάδελφοί τους στη Mercedes, πάντως, αντιμετώπισαν μια πολύ δύσκολη στιγμή, κατά τη διάρκεια του Gran Prix στο Μονακό. Στον 31ο γύρο του αγώνα και ενόσω βρισκόταν στη 2η θέση, ο Valtteri Bottas μπήκε για αλλαγή ελαστικών. Αλλά δεν βγήκε ποτέ. Υπό κανονικές συνθήκες, θα μιλούσαμε για παραμονή της W12 στους γρύλους, για περίπου 2,3-2,8 δλ. Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά λίγα καρέ από τα πλάνα της μετάδοσης, για να καταλάβουμε πως υπήρχε πρόβλημα. Συγκεκριμένα, στον εμπρός δεξί τροχό. Δεν σπανίζουν τα κολλήματα των τροχών, κυρίως γιατί τα μπουλόνια διαστέλλονται λόγω θερμότητας ή μετατοπίζονται ελαφρά από τα χτυπήματα στα κερμπ, ζορίζοντας το αερόκλειδο.

Άλλο να δυσκολευτεί η αφαίρεση, όμως, άλλο να μη γίνει καθόλου. Ο Φινλανδός πιλότος και η γερμανική ομάδα, είχαν την ατυχία να πρωταγωνιστήσουν σε ένα πρωτοφανές σκηνικό όπου ο τροχός, πολύ απλά, δεν έβγαινε. Όσο κι αν τράβαγαν οι μηχανικοί, όσο κι αν ακουγόταν το αερόκλειδο να προσπαθεί, η 13άρα της Ο.Ζ. Racing δεν κούναγε. Τελικά, Mercedes και Bottas αναγκάστηκαν σε μια πρωτόγνωρη εγκατάλειψη, λόγω μπουλονιού! Η εξέταση της ζημιάς αργότερα, έδειξε πως το περιστατικό ήταν ευθύνη και του οδηγού. Ο Bottas σταμάτησε σε ελαφρώς διαφορετικό σημείο από αυτό που τον περίμενε το πλήρωμα των τεχνικών. Αυτή η μικρή διαφορά, είχε ως αποτέλεσμα τη «φάλτσα» τοποθέτηση του αερόκλειδου στο μπουλόνι.

Το κλειδί «έφαγε» τις στροφές του παξιμαδιού και από τη στιγμή που συνέβη, απλά γύρναγε άσκοπα στην επιφάνειά του προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη φθορά. Η έκταση της ζημιάς ήταν τέτοια, ώστε ο τροχός έμεινε στο μονοθέσιο για 4 μέρες! Χρειάστηκε η μεταφορά του στο εργοστάσιο της ομάδας και η χρήση ειδικών εργαλείων, ώστε να βγει τελικά ο τροχός!

Get it on Google Play Download on the App Store