Να γιατί δεν αφήνουμε μπουκάλια στο αυτοκίνητο

Το ποτήρι του καφέ και ένα μικρό μπουκάλι νερού, είναι τα άκρως απαραίτητα για εκατομμύρια οδηγούς που περνούν καθημερινά πολλές ώρες στο αυτοκίνητό τους. Άλλωστε οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν προβλέψει τις κατάλληλες θήκες, που βρίσκονται ανάμεσα από τα καθίσματα. Ειδικά το καλοκαίρι, σε κάθε αυτοκίνητο θα υπάρχει ένα τουλάχιστον ξεχασμένο εμφιαλωμένο πλαστικό μπουκάλι νερού.

Αν σας λέγαμε ότι μπορεί να αποτελέσει αιτία πυρκαγιάς, σίγουρα θα σας ακούγονταν παράξενο και αδιανόητο. Τους χειμερινούς μήνες δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, όμως στις ζέστες είναι εφικτό. Άλλωστε όταν για παράδειγμα έξω έχει 35-40 βαθμούς Κελσίου, στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μπορεί οι θερμοκρασίες να φτάσουν τους 70-80 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, οι πλαστικές συσκευασίες (με νερό, αναψυκτικά κ.λπ.) θεωρούνται ακίνδυνες όταν δεν τις βλέπει ο ήλιος, όμως όταν τις καίνε οι ακτίνες του ήλιου, τότε απελευθερώνουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Ωστόσο, οι διάφανες συσκευασίες λειτουργούν όπως ο μεγεθυντικός φακός, όταν πέφτει πάνω του καυτό φως του ήλιου. Όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο από πυροσβέστη, ένα μικρό μπουκάλι γεμάτο νερό καίει χαρτί από την αντανάκλαση των ακτίνων του ήλιου. Οπότε το ίδιο μπορεί να συμβεί στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου, όπως και έγινε!

Για αυτό καλό είναι να προσέχουμε πάντα τα αντικείμενα που αφήνουμε εκτεθειμένα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου το καλοκαίρι, όχι μόνο μπουκάλια με νερό, αλλά και αναπτήρες, κινητά τηλέφωνα και οτιδήποτε είναι εύφλεκτο.

 

Today I learned not to leave a clear bottle of water in my car on a hot sunny day!!
by u/WarningImBroken in Wellthatsucks

Get it on Google Play Download on the App Store