Νέα Lada turbo 150 ίππων και ηλεκτρικά!

Η Lada προχωρά στο επόμενο στάδιο του εκσυγχρονισμού των αυτοκινήτων της, όπου σύμφωνα με το πλάνο της Avtovaz θα παρουσιαστούν έως το 2025 τέσσερα νέα μοντέλα. Ανάμεσα σε αυτά θα είναι και το εντελώς νέο Niva που θα εμφανιστεί το 2024, αντικαθιστώντας το υπάρχον μοντέλο, ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα (λανσαρίστηκε το 1977).

Τα νέα Lada θα βασίζονται στην πλατφόρμα CMF-B, δηλαδή σε αυτή που «χτίζονται» τα Renault Clio και Captur, καθώς και τα νέα Nissan Juke και Note. Πέρα όμως από τις όποιες αλλαγές στον σχεδιασμό και αναβαθμίσεις σε ποιότητα, ασφάλεια και τεχνολογία, τα μελλοντικά Lada θα εφοδιάζονται για πρώτη φορά και με turbo downsized κινητήρα. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο της Ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας, τον Nicolas Maure, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Ο κινητήρας κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την Daimler και έχει φανταστική ισχύ 150 ίππων. Είναι πολύ αποδοτικός».

Το μηχανικό σύνολο δεν είναι άλλο από το γνωστό 1.3 TCe, όπου στην περίπτωση των Lada που θα ενσωματωθεί μέσα στην επόμενη πενταετία, θα αποδίδει 150 ίππους. Να υπενθυμίσουμε ότι ο εν λόγω 4κύλινδρος turbo κινητήρας διακρίνεται για τα πολύ αξιόλογα συνολικά του χαρακτηριστικά σε όλα τα αυτοκίνητα των εταιρειών Renault, Nissan, Dacia και Mercedes που τοποθετείται. Ο πρόεδρος της AvtoVAZ δεν έκανε γνωστό ποια (ή ποιο) Lada θα εφοδιάζει, αλλά το μόνο που επισήμανε είναι ότι θα είναι ένα «πιο ακριβό μοντέλο».

Δεν αποκλείεται να το δούμε στο μελλοντικό Niva, όπως για παράδειγμα στην 5θυρη και μεγαλύτερη έκδοση, σε συνδυασμό με 4κίνηση. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες «υποψηφιότητες» για αυτό το μοτέρ, με σπορ χαρακτηριστικά. Στο μελλοντικό Vesta Sport θα ταίριαζε κατάλληλα και σίγουρα αρκετά καλύτερα από τον υπάρχον 1.800άρη ατμοσφαιρικό των 145 ίππων που κινεί το υπάρχον μοντέλο (0-100 χλμ./ώρα σε 9,6 δλ.).

Μία άλλη σημαντική είδηση για την Lada που ήρθε στο φως της δημοσιότητας πριν από λίγη ώρα, είναι ότι η ρωσική μάρκα ετοιμάζεται και αυτή με την σειρά της να εξηλεκτριστεί, παράγοντας αυτοκίνητα με υβριδικούς κινητήρες και αμιγώς ηλεκτρικά. Αυτή η κίνηση είναι στα πλάνα της για πιο μετέπειτα και συγκεκριμένα το 2027 – 2028.

Get it on Google Play Download on the App Store