Νέο Lada Niva Sport με πιο δυνατό κινητήρα

Από το 1977 έως σήμερα, το Lada Niva (Legend από το 2021) παράγεται χωρίς να έχει αλλάξει γενιά, ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια έχει αναμενόμενα δεχτεί κάποιες απαραίτητες αναβαθμίσεις. Όχι ότι είναι σύγχρονο για τα τωρινά δεδομένα, αλλά έτσι καταφέρνει και διατηρεί τις χαμηλές τιμές του στη Ρωσία.

Φέτος η Lada γιόρτασε στο Toλιάτι τα 45 χρόνια του «αειθαλούς» 4×4, όπου ο επικεφαλής της AvtoVAZ, Maxim Sokolov ανακοίνωσε ότι το Niva Legend θα αποκτήσει νέο κινητήρα από το 2023. Σχετικά δήλωσε: «Οι λάτρεις του Lada Niva επέκριναν την AvtoVAZ γιατί θα ήθελαν έναν πιο ισχυρό κινητήρα. Όλες αυτές οι προτάσεις και εκκλήσεις εισακούστηκαν και θα ξεκινήσουμε την παραγωγή του αυτοκινήτου με μια νέα, πιο ισχυρή μονάδα τον επόμενο χρόνο. Είμαστε σίγουροι ότι χάρη σε αυτό, το Niva όχι μόνο θα πάρει την επιθυμητή ανανέωση, αλλά ακόμη και έναν δεύτερο κύκλο ζωής». Αυτό παράλληλα σημαίνει ότι το νέο Niva που θα έκανε την εμφάνισή του το 2024, πιθανότητα δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα, ύστερα και από την αποχώρηση της Renault.

To νέο και πιο δυνατό μηχανικό σύνολο που θα τοποθετηθεί στο Niva Legend υπάρχει στα «ράφια» της AvtoVAZ. Μη φανταστείτε κανένα μοτέρ με turbo, άμεσο ψεκασμό κ.λπ., αλλά τον 4κύλινδρο, 8βάλβιδο 1.6 λτ., που τοποθετείται στα Granta και Largus. Ο εν λόγω κινητήρας αποδίδει 90 ίππους στις 5.000 σ.α.λ. και 142 Nm ροπής στις 3.800 σ.α.λ. Να υπενθυμίσουμε ότι το 1.700άρι μοτέρ έχει ισχύ 83 ίππων στις 5.000 σ.α.λ. και 129 Nm ροπής στις 4.000 σ.α.λ., επιταχύνει το 3θυρο Niva Legend στο 0-100 χλμ./ώρα σε 17,0 δλ., η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 142 χλμ./ώρα και η μεικτή κατανάλωση είναι 9,9 λτ./100 χλμ. Προφανώς το 1.600άρι δεν θα κάνει καμιά τεράστια διαφορά, την οποία θα έκανε το πιο ισχυρό 1.6 λτ. 16βάλβιδο των 106 ίππων και 148 Nm ροπής. Ενδεχομένως να μην ταίριαζε στο Niva Legend, ενώ θα ανέβαζε πολύ την τιμή του.

Το πιο δυνατό Niva Legend θα ονομαστεί «Sport», αν και στην πράξη σίγουρα δεν θα βάζει… φωτιά στην άσφαλτο. Πιθανώς να συνοδεύεται και με κάποιες επιπλέον εμφανησιακές ή τεχνικές αλλαγές που να δικαιολογούν την ύπαρξη της πιο σπορ έκδοσής του.

Get it on Google Play Download on the App Store