Ντίζελ 3.000 HP ανατινάχτηκε στο δυναμόμετρο (+video)

Πολλά μπορούν να πάνε στραβά σε μια δυναμομέτρηση. Να κοπούν οι ιμάντες που συγκρατούν το αυτοκίνητο, να προκληθεί ζημιά στο μοτέρ ή τη μετάδοση. Να ανατιναχτεί ο κινητήρας, πάντως, σπανίζει. Αυτό ακριβώς συνέβη σε ένα ντίζελ Ram 3.000 ίππων.

Δείτε ακόμα: Ντίζελ Ram «πνίγει» στον καπνό Tesla! (video)

Το αμερικανικό pick up συμμετείχε σε dyno event, όντας από τους πιο ισχυρούς διαγωνιζόμενους. Για την ακρίβεια, ήταν το φαβορί για την πρώτη θέση. Ο εξακύλινδρος εν σειρά πετρελαιοκινητήρας Cummins των 6.7 λίτρων φημίζεται για τις βελτιωτικές του ορέξεις, ξεπερνώντας σε πολλές εφαρμογές τα 1.000 άλογα. Στις πιο ψαγμένες φτάνει μέχρι την διπλή ισχύ, ενώ στις απολύτως ακραίες μιλάμε για νούμερα στην περιοχή των 3.000. Όταν, όμως, έχουμε να κάνουμε με τόσο πιεσμένες καταστάσεις, αναμενόμενο είναι κάποια στιγμή να υπάρξει αστοχία.

Δείτε επίσης: Audi RS 3 1.100 ίππων κάηκε σε κόντρα (+video)

Στην προκειμένη, μερικά δευτερόλεπτα τέρμα γκάζι για να αποτυπωθεί η μέτρηση στα ράουλα ήταν αρκετά για να μετατρέψουν το εμπρός μέρος του Ram σε πυροτέχνημα. Ο κινητήρας διαθέτει  -ή μάλλον, διέθετε- δύο τεράστια τούρμπο, που συμπίεζαν καυσαέρια με πίεση 3,45 bar έκαστο -σύνολο 6,9 bar πίεσης- και το δυναμόμετρο να καταγράφει 2.920 ίππους στον στρόφαλο πριν όλα μετατραπούν σε «υπερθέαμα»: το μοτέρ δεν άντεξε και ανατινάχτηκε, καταστρέφοντας ολοσχερώς το εμπρός μέρος του pick up και προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα για τους παριστάμενους, που έσπευσαν απαθανατίσουν τις στιγμές με τα κινητά τους τηλέφωνα. Ευτυχώς, δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός από την έκρηξη και τα θραύσματα που γέμισαν τον χώρο.

Διαβάστε επίσης: Ωρολογιακή βόμβα τα φίλτρα DPF στα παλιά ντίζελ

Get it on Google Play Download on the App Store