O δικτάτορας που αγόρασε 2 φορές τα αυτοκίνητά του!

Οι ιστορίες διαφθοράς, κατασπατάλησης πόρων και διασπάθισης δημοσίου χρήματος δεν είναι κάτι καινούργιο, ειδικά όταν μιλάμε για χώρες του λεγόμενου «Τρίτου Κόσμου». Ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν υφίστανται για τους κυβερνώντες, οποιαδήποτε μορφή αντίρρησης καταλήγει -στην καλύτερη- πίσω από τα σίδερα της φυλακής και εικόνες με πολιτικούς να απολαμβάνουν τα μεγαλεία της καλής ζωής, την ώρα που ο λαός ζει σε συνθήκες κολακευτικές για τον όρο «ανέχεια», συνιστούν καθημερινότητα.

Μια τέτοια ζούσε και εξακολουθεί να ζει, έπειτα από ένα δικαστικό διάλειμμα, ο γιος του προέδρου της Ισημερινής Γουινέας. Ο Teodoro Nguema Obiang Mangue, όντας κανακάρης του προέδρου του αφρικανικού αυτού κράτους, διατελεί παράλληλα ως αντιπρόεδρος της χώρας. Όμορφα και δημοκρατικά… Ο Nguema, όπως πολλοί Αφρικανοί (κι όχι μόνο) ηγέτες/ολιγάρχες/δικτάτορες, είχε το συνήθειο να «επενδύει» τα κρατικά έσοδα σε αγορές σπιτιών, ρούχων, κοσμημάτων και, φυσικά, αυτοκινήτων. Το γκαράζ του φιλοξενούσε ονειρικές δημιουργίες, επιπέδου Ferrari Enzo και F50, Lamborghini Veveno, Pagani Huayra Roadster, Bugatti Veyron, Bentley Flying Spur, διάφορες McLaren, Rolls-Royce και, στην κορυφή όλων, ένα Koenigsegg One:1.

Μόνο το Koenigsegg κόστιζε καινούργιο 2,85 εκατ. δολάρια. Ο Nguema δήλωνε πόθεν έσχες κάτω από 100.000 δολάρια. Οι αρχές της Γαλλίας και της Ελβετίας, όπου δραστηριοποιείτο έντονα μέσω τραπεζικών λογαριασμών, τον είχαν βάλει από καιρό στο στόχαστρο, ερευνώντας τα πάντα σχετικά με την περιουσία του και στοιχειοθετώντας την υπόθεση. Τελικά, το 2016 και μετά από 10 χρόνια συγκέντρωσης στοιχείων, ο Nguema οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης. Το γαλλικό δικαστήριο ανέλαβε την εκδίκαση, αποδίδοντάς του κατηγορίες για διαφθορά, διασπάθιση δημοσίου χρήματος και φοροδιαφυγή. Η ετυμηγορία του δικαστή; Τρία χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 34,78 εκατ. δολαρίων, αμφότερα εφέσιμα! Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο Αφρικανός αντιπρόεδρος θα μπορούσε να είχε οδηγηθεί κατά λάθος σε παρερμηνεία των νόμων μιας ξένης χώρας, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης.

Με άλλα λόγια, ο Γάλλος δικαστής υποστήριξε πως ο Nguema μπορεί να ξόδεψε πάνω από 166 εκατ. δολάρια (με δηλωθέν εισόδημα κάτω των 100.000, μην ξεχνάμε) προερχόμενα από έκνομες δραστηριότητες, όμως ενδέχεται κανείς να μην του είχε πει πως κάτι τέτοιο είναι παράνομο σε Γαλλία και Ελβετία! Ο Αφρικανός υπέβαλλε έφεση και γλίτωσε τη φυλακή, καταβάλλοντας τα σχεδόν 34,8 εκατομμύρια του προστίμου. Παράλληλα, κατασχέθηκε η συλλογή αυτοκινήτων και βγήκε σε δημοπρασία. Μια διαδικασία από όπου και τα 25 τετράτροχα πουλήθηκαν, με τα έσοδα να διανέμονται σε ταμείο ενίσχυσης για την Ισημερινή Γουινέα. Πού κατέληξαν, όμως, οι λιμουζίνες, τα supercars και τα hypercars;

O οίκος Bohnams, από τους μεγαλύτερους και πιο ευυπόληπτους στον κόσμο, ανέφερε πως όλες οι αγορές έγιναν ανώνυμα. Λίγους μήνες μετά τη δημοπρασία, ο Nguema ανέβασε video στο Instagram με το One:1! Όπως αποδείχτηκε, όλα τα αυτοκίνητα αγοράστηκαν και πάλι από τον αντιπρόεδρο της Ισημερινής Γουινέας, που διατηρεί ακόμα το αξίωμά του! Κάποια βρίσκονται εντός της χώρας, άλλα μεταφέρθηκαν στο Ντουμπάι και κάποια ουδείς -πέραν του Teddy, όπως αυτοαποκαλείται στο Instagram- γνωρίζει πού είναι.

Get it on Google Play Download on the App Store