Ο Elon Musk χάρισε 5 εκατ. μετοχές της Tesla

Ο ιδιόρρυθμος επιχειρηματίας και ιδρυτής της Tesla και της Space X για ακόμα μια φορά κατάφερε να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, χαρίζοντας 5,044 εκατ. μετοχών της Tesla αξίας 5,74 δισ. δολαρίων σε φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Η κίνηση αυτή έγινε τον περασμένο Νοέμβριο όπως αποδείχθηκε από την κατάθεση που έδωσε ο ίδιος ο Elon Musk στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α. τη Δευτέρα. Για την ακρίβεια και όπως ανέφερε το Reuters, ο ισχυρός άντρας της Tesla μεταξύ 19 και 29 Νοεμβρίου του 2021 παραχώρησε την κυριότητα εκατομμυρίων μετοχών του τεχνολογικού κολοσσού, χωρίς όμως να γίνει γνωστό σε ποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα δόθηκαν οι μετοχές. Η συγκεκριμένη φιλανθρωπική ενέργεια έφερε τον Musk στη 2η θέση μεταξύ των επιχειρηματιών που ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς κατά την διάρκεια του 2021, μένοντας πίσω μόνο από τον Bill Gates και την πρώην σύζυγό του. Το ιδιαίτερο της κίνησης αυτής, είναι πως υλοποιήθηκε έπειτα από δημοσκόπηση που έκανε ο Elon Musk στο Twitter. Για την ακρίβεια ο Musk ζητούσε την άποψη του κοινού αναφορικά με την πώληση του 10% των μετοχών που κατέχει στην Tesla, με τους χρήστες της πλατφόρμας να ανάβουν τελικά το «πράσινο φως».

Βέβαια αρκετοί ανέφεραν πως υπήρχε σημαντικό οικονομικό κίνητρο πίσω από την φιλανθρωπική κίνηση του CEO της Tesla, αφού σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές η κίνηση αυτή προσέφερε εξοικονόμηση της τάξεως του 40%-50% των 5,74 δισ. δολαρίων. Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να καταβάλει τους φόρους που αντιστοιχούσαν στα κέρδη επί των μετοχών που είχε στην κατοχή του. Ωστόσο στελέχη της αντίστοιχης με τη δική μας εφορία στις Η.Π.Α. ανέφεραν πως ο Musk θα πρέπει να αποκαλύψει τον αποδέκτη της δωρεάς ώστε να διευκρινιστεί αν κάποιος τρίτος λειτούργησε ως μεσάζοντας με στόχο ο Musk να γλιτώσει την καταβολή των φόρων, ύψους 11 δις. δολαρίων για το φορολογικό έτος του 2021!

Get it on Google Play Download on the App Store