O πρόεδρος της Toyota πήγε πίστα με το αυτοκίνητό του (+video)

Ο Akio Toyoda δεν είναι ο CEO που έχουμε συνηθίσει. Επισκέπτεται συχνά την γραμμή παραγωγής, συναναστρέφεται με τους εργαζομένους, παρίσταται σε αρκετές συνελεύσεις των σωματείων και, όπως απέδειξε, δεν διστάζει να μπει στην πίστα. Με το προσωπικό του αυτοκίνητο μάλιστα.

Το οποίο δεν είναι κάποιο Lexus LS600h, στα πρότυπα της συντριπτικής πλειοψηφίας των αυτοκινητικών προέδρων που επιλέγουν την ναυαρχίδα της εταιρίας τους. Όχι, κυρίες και κύριοι. Όπως έχετε ήδη δει, ο διευθύνων σύμβουλος της Toyota μετακινείται με ένα μοναδικό Century βελτιωμένο από το «γρήγορο» τμήμα της ιαπωνικής φίρμας και υπεύθυνο για την συμμετοχή της στο WRC, Gazoo Racing (Gazoo Racing Masters of Nurburgring, όπως είναι η πλήρης ονομασία των ειδικών Toyota, ή GRMN).

Δείτε ακόμα: Toyota Corolla: Παγκόσμιο best seller και το 2018

Οι τεχνικές λεπτομέρειες γύρω από το Century GRMN είναι λίγες, καθώς οι Ιάπωνες δεν μοιράζονται τα μυστικά της λιμουζίνας της «κεφαλής» τους. Ξέρουμε ότι η κορυφαία έκδοση του Century, που αποτελεί την βάση για το αυτοκίνητο του Toyoda, κινείται από ένα υβριδικό σύστημα κίνησης, το οποίο συνδυάζει έναν ατμοσφαιρικό V8 5.0 λίτρων ισχύος 381 ίππων και 510 Nm ροπής με έναν ηλεκτρικό κινητήρα 224 ίππων και 300 Nm ροπής. Η συνδυαστική απόδοση ανέρχεται στους 431 ίππους, με τη μέση τιμή της κατανάλωσης να ανέρχεται στα 7,3 λίτρα/100 χλμ. Tα πρώτα 100 χλμ./ώρα έρχονται σε περίπου 5 δλ. και η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 χλμ./ώρα (το ανώτατο όριο στην ιαπωνική επικράτεια). Πέρα από αυτά, δεν γνωρίζουμε αν το GRMN έχει αυξημένη απόδοση.

Αυτό που ξέρουμε -και είναι πασιφανές- είναι ότι εξωτερικά, το ειδικό Century διαθέτει πληθώρα αισθητικών αναβαθμίσεων. Οι πολυάκτινες ζάντες μεγάλης διαμέτρου της BBS μαζί με την μαύρη μάσκα μπροστά, το splitter στον εμπρός προφυλακτήρα με κόκκινη ρίγα, οι μαύροι καθρέπτες, οι πλαϊνές ποδιές, η λεπτή carbon αεροτομή στο τελείωμα της πόρτας του πορτμπαγκάζ, τα λογότυπα GRMN μετά του χαρακτηριστικού χρωματικού συνδυασμού άσπρου/μαύρου/κόκκινου, τα μεγάλα δισκόφρενα και η χαμηλωμένη ανάρτηση ξεκαθαρίζουν πως η συγκεκριμένη λιμουζίνα έχει τον δικό της, ιδιαίτερο και προεδρικό χαρακτήρα.

Διαβάστε επίσης: Το Toyota YARIS GRMN ταπεινώνει το VW Polo GTI (+video)

Ο οποίος δεν διστάζει να δείξει τις αρετές του στην πίστα, και μάλιστα δίπλα σε φημισμένα «αδέρφια» του που ειδικεύονται στους αγωνιστικούς ρυθμούς. Ο Toyoda με το Century του βρέθηκαν στην θρυλική πίστα του Fuji, σε μια εκδήλωση που έδωσαν το παρόν όλα τα αγωνιστικά της φίρμας από το Aichi και -φυσικά- η νέα Supra. Επειδή, όμως, ξέρει τα όρια του ο πρόεδρος, ρόλο σοφέρ ανέλαβε ο Kamui Kobayashi – ένας από τους καλύτερους Ιάπωνες οδηγούς όλων των εποχών, πρώην πιλότος (και αρκετά επιτυχημένος) της Formula 1 και νυν πρωταγωνιστής των αγώνων αντοχής στο κόκπιτ του TS010 Hybrid.

Get it on Google Play Download on the App Store