Οι δύο εταιρείες που θέλουν μόνο ηλεκτρικά

Ηταν οι μόνες αυτοκινητοβιομηχανίες που υπέγραψαν πρόσφατα δημοσιευμένη επιστολή από μια ομάδα 28 εταιρειών για την υιοθέτηση νέων κανόνων, σύμφωνα με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση θα νομοθετήσει ότι όλα τα νέα οχήματα που πωλούνται θα έχουν μηδενικές εκπομπές έως το 2035.

Η επιστολή, η οποία στάλθηκε στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στις κυβερνήσεις της ΕΕ, και φέρει τις υπογραφές της Ford και της Volvo, απαιτεί επίσης από τον οργανισμό να καθορίσει υποχρεωτικούς στόχους υποδομής φόρτισης για οχήματα μηδενικών εκπομπών. «Στη Ford πιστεύουμε ότι η ελευθερία κινήσεων πηγαίνει χέρι-χέρι με τη φροντίδα του πλανήτη», δήλωσε ο Stuart Rowley, πρόεδρος της Ford Ευρώπης. «Οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ πρέπει επίσης να καθορίσουν υποχρεωτικούς εθνικούς στόχους για υποδομή φόρτισης ηλεκτρικής ενέργειας που ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα».

Οι κανόνες θα έχουν σκοπό να βοηθήσουν την Ευρώπη να επιτύχει τον κλιματικό στόχο της για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Οι υπογράφοντες την επιστολή υποστηρίζουν ότι για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται νομοθεσία που να θεσπίζει πρότυπα και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. «Η Volvo Cars σχεδιάζει να γίνει μια εταιρεία πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2030 και υποστηρίζει το τέλος των πωλήσεων οχημάτων ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη έως το 2035», δήλωσε ο Jim Rowan, Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo Cars. «Αυτό όχι μόνο θα ήταν σύμφωνο με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, που απαιτούν 100% πωλήσεις οχημάτων με μηδενικές εκπομπές καυσαερίων στην Ευρώπη έως το 2035, αλλά είναι το πρέπων. Το παράθυρο για να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη κλείνει γρήγορα».

Η Ford και η Volvo είναι μεταξύ 15 εταιρειών αυτοκινήτων που δεσμεύτηκαν οικειοθελώς να πουλήσουν μόνο ηλεκτρικά οχήματα την επόμενη δεκαετία, αλλά ήταν οι μόνες που υπέγραψαν αυτήν την επιστολή. Οι άλλοι που την υπέγραψαν ήταν επιχειρήσεις κοινής ωφελείας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να καταστήσει σαφή τη θέση του έως τον επόμενο μήνα και ο τελικός νόμος θα εγκριθεί το προσεχές φθινόπωρο. Για να δούμε, θα πωλούνται μόνο ηλεκτρικά έως το 2035;

Get it on Google Play Download on the App Store