Οι πρώτες εκτυπωμένες ζάντες στον κόσμο είναι γεγονός (+video)

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης ζαντών είναι η εξής: κάνουμε μια καλή γύρα στα κατά τόπους βουλκανιζατέρ (εναλλακτικά τις ιστοσελίδες τους στο Διαδίκτυο, αλλά από κοντά είναι αλλιώς), κοιτάμε σχέδια, ρωτάμε διαθεσιμότητα/διαστάσεις/καρέ και το κυριότερο τιμή και αποφασίζουμε. Στο προσεχές μέλλον οι ενέργειες θα λάβουν πιο απλουστευμένη μορφή και θα αντικατασταθούν από ένα πρόγραμμα σχεδιασμού στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και την εντολή «εκτύπωση».

Δείτε ακόμα: Δεν σταματά να εκτυπώνει η BMW

H HRE Wheels είναι από τις πιο γνωστές εταιρίες παραγωγής τροχών, με τα κοσμήματά της να συναντώνται στα ακριβότερα υπεραυτοκίνητα που κυκλοφορούν. Δεν προκαλεί λοιπόν καμία εντύπωση πως η ελβετική φίρμα, από κοινού με την GE Additive, επέλεξαν την McLaren P1 για να παρουσιάσουν την πρώτη ζάντα τιτανίου που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης. Το μοντέλο ονομάζεται HRE3D+ και αυτός ο νέος πρωτότυπος τροχός μας δίνει μια ματιά από το μέλλον, όπου προηγμένα (και πανάκριβα) υλικά όπως το τιτάνιο θα μπορούν να αξιοποιηθούν για να δημιουργήσουν περίπλοκα σχέδια.

Σε μια παραδοσιακή ζάντα αλουμινίου, το 80% του υλικού απομακρύνεται από το CNC του σφυρήλατου μπλοκ των 45 κιλών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το τελικό προϊόν. Με την διαδικασία της 3D εκτύπωσης, μόνο το 5% του υλικού αφαιρείται και ανακυκλώνεται, καθιστώντας τη διαδικασία πολύ πιο αποδοτική. Το τιτάνιο έχει επίσης πολύ μεγαλύτερη ειδική δύναμη από το αλουμίνιο και είναι πιο ανθεκτικό στη διάβρωση, επιτρέποντάς του να είναι εξαιρετικά ελαφρύ. Σκοπός του πρότζεκτ HRE3D0+ είναι να δοκιμαστούν οι δυνατότητες κατασκευής σε μια πρακτική εφαρμογή και να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά εξελιγμένος σχεδιασμός, με ένα υλικό όπως το τιτάνιο. Ήδη έχουμε δει ζάντες από ανθρακονήματα, στις Shelby GT350R και Koenigsegg Agera RS. Εδώ από το ίδιο υλικό είναι κατασκευασμένο το κέλυφος της ζάντας – το εξωτερικό μέρος δηλαδή.

Διαβάστε επίσης: Ζάντες αλουμινίου ή σιδερένιες: Ποιες είναι πιο ανθεκτικές; (+video)

Τιμές δεν ανακοινώθηκαν, αλλά δεδομένου πως μιλάμε για τροχούς 21 ιντσών που αρμόζουν σε hypercar του 1.5 εκατομμυρίου ευρώ, αντιλαμβανόμαστε πως δύσκολα θα μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα compact crossover.

Get it on Google Play Download on the App Store