Pagani Zonda R Evolution κερνάει όνειρα (+video)

Pagani έχει παρουσιάσει μερικά από τα πιο ακραία και «οργασμικά» αυτοκίνητα, όπως την  Huayra R των 850 ίππων. Η ισχύς, ωστόσο, δεν είναι το παν. Το Zonda R αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη.

Παρουσιάστηκε το 2010 και αποτέλεσε την πιο ακραία μορφή του Zonda, μέχρι την εμφάνιση του Revolución δυο χρόνια αργότερα. Ολόκληρο το αμάξωμα είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, όπως και κάθε κομμάτι του τρομακτικού αεροδυναμικού πακέτου, αλλά και το πλαίσιο. Ο 6λιτρος V12 ήταν μια βελτιωμένη εκδοχή αυτού της Mercedes CLK GTR, παράγοντας 760 άλογα. Κάποιοι από τους μόλις 10 τυχερούς κατόχους Zonda R προτίμησαν την Evolution εκδοχή, που έστελνε άλλα 50 άλογα στους πίσω τροχούς μέσω του 6τάχυτου σειριακού κιβωτίου. Αυτό που βλέπουμε είναι ένα από αυτά.

Εκτός της αυξημένης ισχύος, το Zonda R Evolution διαθέτει επίσης ανασχεδιασμένο εμπρός μέρος και επιπλέον αεροτομή πίσω, κάτω από την τεράστια φτερούγα, παρέχοντας ακόμα περισσότερη κάθετη δύναμη. Η ταχύτητα του Zonda R είναι τέτοια, ώστε δίχως το πακέτο Evolution γύρισε το Nurburgring σε 6.47.50. Μέχρι σήμερα, αυτή είναι η επίδοση που ορίζει τα στάνταρ στα μη αγωνιστικά αυτοκίνητα εντός της «Πράσινης Κόλασης»!

Tο Evolution θέλει 2,7 δλ. για το 0-100 χλμ./ώρα και φτάνει μέχρι τα 370 χλμ./ώρα, επιτυγχάνοντας αντιστοίχως εξαιρετικές επιδόσεις και στις δημοπρασίες. Το συγκεκριμένο είναι το υπ’ αριθμόν 5 και έχει διανύσει μέχρι σήμερα 1.016 χλμ. Ο οίκος RM Sotheby’s που το δημοπρατεί δεν ανακοινώνει εκτίμηση, όμως βάσει άλλων Zonda R θεωρείται απίθανο να «πιάσει» κάτω από 2,3 εκατ. ευρώ! Πάμε να το δούμε και ακούσουμε εν δράσει, μέσα από το Nordschleiffe.

Get it on Google Play Download on the App Store