Παράνομο το 70% όσων οδηγούν σε autobahn

Οι autobahn αποτελούν πηγή έμπνευσης και φθόνου για όσους δεν κατοικούν στη Γερμανία. Υπερσύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι, με άσφαλτο εξαιρετικής ποιότητας και σε κάποια σημεία, δίχως όρια ταχύτητας. Ποιος θα περίμενε, όμως, ότι ένα τόσο εξελιγμένο οδικό δίκτυο θα είχε έναν άλλο τόσο ιδιόρρυθμο κανόνα ασφαλείας, που πρακτικά βγάζει παράνομο το 70% όσων το χρησιμοποιούν;

Οι αυτοκινητόδρομοι ξεκίνησαν να κατασκευάζονται στα μέσα της δεκαετίας του 1920, για να πάρουν τελικά μια πρώιμη μορφή της σημερινής περίπου 30 χρόνια αργότερα. Η ανάγκη για θέσεις εργασίας στη μεταπολεμική Γερμανία έθρεψε τις autobahn, οι οποίες σήμερα εκτείνονται συνολικά σε περίπου 13.192 χλμ. Σε πολλά εξ αυτών, η πλειοψηφία των χρηστών τους κανονικά δεν μπορεί να πατήσει στην αριστερή λωρίδα! Ο λόγος; Μια πεπαλαιωμένη διάταξη του γερμανικού Κ.Ο.Κ., που απαγορεύει τη χρήση της ταχύτερης λωρίδας σε οχήματα με συνολικό πλάτος άνω των 2 μέτρων!

Ο κανονισμός αυτός εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 60, τότε που τα αυτοκίνητα είχαν κατά μέσο όρο πλάτος γύρω στα 1,5-1,6 μέτρα. Τα αίτια πίσω από την ιδιότροπη ρύθμιση αφορούσαν την ασφάλεια, καθώς οι λωρίδες αφενός δεν διέθεταν το σημερινό πλάτος, αφετέρου τα οχήματα της εποχής παρουσίαζαν ευπάθεια στους πλευρικούς ανέμους. Σε μια προσπάθεια περιορισμού των πλάγιων ρυπών λόγω ταχύτητας -που προκαλούνταν τόσο από τα οχήματα του ίδιου ρεύματος (αριστερή στη δίπλα λωρίδα), όσο και από τους απέναντι (αριστερή με αριστερή), αλλά και του κινδύνου να χτυπήσουν μεταξύ τους λόγω λάθος υπολογισμού, οι Γερμανοί απαγόρευσαν τη χρήση του ταχύτερου κομματιού στο οδόστρωμα στα φαρδύτερα τροχοφόρα.

Τα χρόνια πέρασαν, οι δρόμοι εξελίχτηκαν, τα μέτρα ασφαλείας πολλαπλασιάστηκαν, τα αυτοκίνητα μεγάλωσαν, όμως ο κανονισμός των 2 μέτρων παρέμεινε. Μάλιστα, υπάρχει κι η ανάλογη πινακίδα

Όπου απαντάται, όποιος μπει στην αριστερή λωρίδα με όχημα φαρδύτερο των 2 μέτρων τιμωρείται με πρόστιμο 20 ευρώ. Ο κανονισμός είναι σαφής και αποσαφηνίζει πως η μέτρηση αφορά το ολικό μήκος, ήτοι μαζί με τους καθρέπτες. Κάτι που, σύμφωνα με τον ADAC, βγάζει «φάουλ» περίπου το 70% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν σήμερα! Απολύτως αναμενόμενο, καθώς τα σύγχρονα μοντέλα είναι γίγαντες σε σχέση με εκείνα προ 40ετίας. Χαρακτηριστική η σύγκριση του πρώτου με το τελευταίο Golf. Το MK1 είχε πλάτος 1.640 χλστ. χωρίς και 1.680 χλστ. με τους καθρέπτες, εκ των οποίων ο δεξιός ήταν προαιρετικός! Το MK8, τώρα, ξεκινά από τα 1.789 χλστ. και φτάνει στα 2.073 χλστ. όταν προστεθούν οι καθρέπτες, συνεπώς είναι εκτός ορίων!

Οι Γερμανοί, βέβαια, έχουν αποφασίσει πλέον απλά να αγνοούν το εν λόγω μέτρο, εκτός κι αν πρόκειται για σημεία όπου εκτελούνται έργα. Η αναθεώρηση του Κ.Ο.Κ. θα απαιτούσε μεγάλη δόση γραφειοκρατίας για να τροποποιηθεί η συγκεκριμένη διάταξη, οπότε ακολουθείται ο άγραφος κανόνας του να μην τηρείται. Ωστόσο, αν κάποιος αστυνομικός σταματήσει κάποιον για έλεγχο και μετά την εξέταση της άδειας κυκλοφορίας διαπιστωθεί πως το ολικό πλάτος του αυτοκινήτου ξεπερνά τα 2 μέτρα, τότε μπορεί να κόψει κανονικά κλήση!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Άθικτο Hyundai i30 του 2011 με 50 χιλιόμετρα!
Άθικτο Hyundai i30 του 2011 με 50 χιλιόμετρα!
Οι Ferrari δεν θα σταματήσουν να «κελαηδούν» ποτέ!
Οι Ferrari δεν θα σταματήσουν να «κελαηδούν» ποτέ! …
Γιατί τα νέα Hyundai δεν έχουν σήμα στο τιμόνι;
Γιατί τα νέα Hyundai δεν έχουν σήμα στο τιμόνι;
Αδιανόητο ατύχημα από αδέσποτο τροχό! (+video)
Αδιανόητο ατύχημα από αδέσποτο τροχό! (+video)
Χορεύουν τα ευρώ για το Subaru Impreza 22B STI
Χορεύουν τα ευρώ για το Subaru Impreza 22B STI
Περίμενε 3 χρόνια το αυτοκίνητο και χάλασε με το που το πήρε!
Περίμενε 3 χρόνια το αυτοκίνητο και χάλασε με το που το πήρε! …
Νεόκοπο Kia Sportage του '95 έτοιμο για βουνά
Νεόκοπο Kia Sportage του '95 έτοιμο για βουνά
Ελληνικός φορτιστής με... βάση για καφέ!
Ελληνικός φορτιστής με... βάση για καφέ!
Μοναδικό Repsol Ford Focus RS θυμίζει Escort WRC
Μοναδικό Repsol Ford Focus RS θυμίζει Escort WRC
Εξοπλισμοί, επιδόσεις και τιμές του Renault Austral
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Renault Austral με έκπτωση έως 2.200 ευρώ (+τιμές)
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Τέλος οι φθηνές εκδόσεις στα περισσότερα Dacia
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Τιμές και εξοπλισμοί των νέων Dacia Extreme
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ακριβό το πρώτο ηλεκτρικό MINI Cooper Cabrio SE
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές των νέων BMW M3 CS, X5 και X6
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Διαθέσιμο το Ford Puma σε πιο χαμηλή τιμή
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Όλες οι τιμές του νέου Toyota Corolla Sedan
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Οι τιμές των νέων Volvo XC40 και C40 Recharge
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Ήρθε το νέο DS 7. Δείτε τις τιμές του
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Oι τιμές του χαμηλής κατανάλωσης Mazda CX-60 Diesel
Νέα λανσαρίσματα αυτοκινήτων
Get it on Google Play Download on the App Store