Πατέντα και ρεκόρ κατανάλωσης για Corvette! (+video)

Αν για κάτι είναι γνωστά, ποθητά και λατρεμένα τα αμερικανικά αυτοκίνητα, αυτό δεν είναι άλλο παρά οι V8 κινητήρες. Ασχέτως απόδοσης, ο βρυχηθμός στο πάτημα του γκαζιού και το στακάτο ρελαντί, δημιουργούν φαντασιώσεις. Οι οποίες σίγουρα δεν περιλαμβάνουν μετρήσεις κατανάλωσης. Μια Corvette, ωστόσο, έρχεται να αλλάξει τον τρόπο σκέψης.

Οι made in USA V8 φημίζονται για την αδηφάγο φύση τους και την λαχτάρα για βενζίνη. Ο αλουμινένιος LS1 της 5ης γενιάς Corvette δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς παρότι όταν παρουσιάστηκε ήταν από τους πιο οικονομικούς που έβρισκες σε muscle car, τα 15 λίτρα/100 χλμ. δύσκολα τα έλεγε κανείς οικονομικά. Η Chevrolet βέβαια ανακοίνωνε 10,9 λίτρα/100 χλμ., όμως κάτι τέτοια νούμερα ήταν που προκάλεσαν την αλλαγή της μεθόδου μέτρησης από NEDC σε WLTP. Η κόκκινη C5 που θα καμαρώσουμε πάντως, πετυχαίνει ακόμα πιο απίστευτες επιδόσεις!

Δείτε ακόμα: Η νέα Corvette είναι φθηνότερη από BMW Z4 2.0 λτ.

Με ένα παράλληλο εγκεφαλάκι που «φτωχαίνει» υπερβολικά το μείγμα σε συνθήκες σταθερού φορτίου και ιδιαίτερα σε ταχύτητες 80-120 χλμ./ώρα, η συγκεκριμένη Κορβέτα μπορεί να σημειώσει μέση τιμή κατανάλωσης 5,85 λίτρα/100 χλμ.! Δεν διαβάζετε λάθος. Ένα supercar 24 ετών καταναλώνει -έστω υπό συνθήκες- σχεδόν την ίδια ποσότητα καυσίμου, με το Suzuki Swift Hybrid (5,7 λίτρα/100 χλμ. είδαμε στην δοκιμή μας). Με αυτό το στυλ οδήγησης, η αυτονομία ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα με τον κινητήρα να αντλεί από το ρεζερβουάρ μόλις 29,8 λίτρα από τα συνολικά 72. Κάτι που σημαίνει ότι θεωρητικά, η εν λόγω Corvette μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000 χιλιόμετρα με ένα γέμισμα!

Η οικονομία μάλιστα δεν επιτυγχάνεται εις βάρος της απόδοσης, καθώς ο κινητήρας έχει δυναμομετρηθεί στους 364 ίππους. Και μιλάμε για τροχούς, κάτι που ανεβάζει την ισχύ στην περιοχή των 400 ίππων για τον στρόφαλο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 344 ίππους, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως έχει γράψει και πάνω από 225.000 χιλιόμετρα.

Διαβάστε επίσης: Corvette C3 θα αποκτήσει δεύτερη νιότη! (+video)

Τώρα αν αναρωτιέστε γιατί δεν εφάρμοσε την συγκεκριμένη τεχνοτροπία από το εργοστάσιο η Chevrolet, η απάντηση δίνεται από τις εκπομπές ρύπων και την αντοχή υλικών. Τα υπερβολικά φτωχά μείγματα εκτοξεύουν τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) και ανεβάζουν κατακόρυφα την θερμοκρασία, επιβαρύνοντας τα μέταλλα του κινητήρα.

Get it on Google Play Download on the App Store