Ποια αυτοκίνητα είναι τα πιο αξιόπιστα στην Κίνα;

Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα της J.D. Power που έγινε στην Κίνα, όσον αφορά την αξιοπιστία για την ποιότητα των αυτοκινήτων ηλικίας από 13 έως 48 μήνες, τα premium μοντέλα «χάνουν» συντομότερα την αίγλη τους, σε σχέση με εκείνα των mainstream εταιρειών. Συγκεκριμένα, το κρίσιμο χρονικό περιθώριο φαίνεται πως είναι μετά την πρώτη τριετία.

Στη μελέτη συμμετείχαν 36.860 ιδιοκτήτες που είχαν αγοράσει τα αυτοκίνητά τους μεταξύ Δεκέμβρη 2016 και Μαΐου 2020. Σε αυτούς έγιναν 177 ερωτήσεις, οι οποίες ήταν χωρισμένες σε οκτώ κύριες κατηγορίες:  κινητήρα-μετάδοση, εξωτερικό, εμπειρία οδήγησης, αξεσουάρ, χειριστήρια/οθόνες/ ήχος/συστήματα πολυμέσων, καθίσματα, κλιματισμό και εσωτερικό.

Με βάση αυτά προσδιορίστηκε ο αριθμός των προβλημάτων ανά εκατό αυτοκίνητα (Problems Per 100 – PP100), με τη χαμηλότερη βαθμολογία να σημαίνει και μεγαλύτερη αξιοπιστία. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως οι άνθρωποι παραπονιούνται περισσότερο για αυτοκίνητα πολυτελείας, παρά για τα φθηνότερα, καθότι αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες προσδοκίες των Κινέζων πελατών. Ή μπορεί απλά να τα βαριούνται. Σίγουρα πάντως είναι πιο απαιτητικοί. Τα πρώτα χρόνια της ιδιοκτησίας είναι απόλυτα ικανοποιημένοι, αλλά σε βάθος χρόνου αυτό αλλάζει σε μεγαλύτερο βαθμό, από ότι συμβαίνει με τα πιο «ταπεινά» μοντέλα.

Όπως παρατηρούμε,  η Porsche (120 PP100) θεωρείται η εταιρεία με τα λιγότερα προβλήματα. Ακολουθεί η Land Rover (127 PP100) και έπεται η BMW (128 PP100), με την Infiniti ακριβώς πίσω της. Τεράστια εντύπωση προκαλεί το πόσο ψηλά συναντάμε την Lincoln, γιατί όχι μόνο κυμαίνεται πάνω από το μέσο όρο (PP137, με τη μέση τιμή στο 139) αλλά ξεπερνά ακόμα και τη Mercedes. Αξίζει να σημειωθεί πως η αμερικανική εταιρία, σε έρευνες που διεξάγονται στα πάτρια εδάφη είθισται να «πατώνει».  Στην καλύτερη θέση για την κατηγορία των πιο προσιτών μοντέλων, τώρα, έχουμε ανάλογες εκπλήξεις καθώς στην κορυφή τοποθετείται η Jeep (115 PP100) και ακολουθεί η Toyota (125 PP100)! Ωστόσο η Toyota έχει τις περισσότερες πρωτιές στην αξιολόγηση ανά κατηγορία, με τα μοντέλα Vios, Camry, Crown και RAV4.

Πιο αναλυτικά στοιχεία για κάθε μάρκα και μοντέλο, μπορείτε να δείτε στους παρακάτω πίνακες:

Get it on Google Play Download on the App Store