Ποια είναι η πιο χρεωμένη μάρκα στον κόσμο;

Τα έσοδα, τα ρεκόρ πωλήσεων και οι στομφώδεις ανακοινώσεις επιτυχίας από τις εταιρίες πολλές φορές κρύβουν δράματα. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είθισται να βλέπουμε ό,τι συμβαίνει στη σκηνή. Τι γίνεται, όμως, πίσω από την κουρτίνα;

Σύμφωνα με μελέτη του Macroeconomics, που δημοσιεύτηκε στο Blic.rs, τα χρέη των μεγάλων εταιριών εκτοξεύθηκαν το 2020. Εν πολλοίς, λόγω των ζημιών που υπέστησαν και των επακόλουθων δανείων για την κάλυψή τους, ελέω πανδημίας. Οι αριθμοί είναι ιλιγγιώδεις και για την περίπτωση της πιο χρεωμένης, φτάνουν να ξεπερνούν ακόμα και τα χρέη ολόκληρων κρατών! Ποια είναι αυτή, μεταξύ 900 επιχειρήσεων παγκοσμίου βεληνεκούς, που έχει βάλει τα περισσότερα «φέσια»; Με διαφορά σχεδόν 20 δις δολαρίων από τη δεύτερη, η VW!

O γερμανικός κολοσσός χρωστάει το εξωφρενικό ποσό των 192 δις δολαρίων, ξεπερνώντας σε χρέος τις Νότια Αφρική (180,1 δις) και Ουγγαρία (101,9 δις)! Μάλιστα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρωταγωνιστούν στο top 10 των πιο χρεωμένων εταιριών, καταλαμβάνοντας τις μισές θέσεις. Η Daimler βρίσκεται στην 3η θέση, με 151 δις δολάρια, ακολουθούμενη από την Toyota (138 δις). Μεσολαβεί ένα διάλειμμα 2 θέσεων μέχρι την 7η, όπου συναντάμε τη Ford (122 δις) και πίσω της την BMW (114 δις).

Από εθνογραφικής πλευράς, Αμερικανοί και Γερμανοί «μάχονται» για τις περισσότερες παρουσίες, υπό το διακριτικό βλέμμα των Ιαπώνων. Δεύτερη πιο χρεωμένη εταιρία ανακηρύσσεται η AT&T, με 176 δις, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών στις Η.Π.Α. Η γιαπωνέζικη εταιρία χαρτοφυλακίου SoftBank Group χρωστάει 135 δις και βρίσκεται ακριβώς πίσω από την Toyota, αλλά μπροστά από την επίσης αμερικανική και δραστηριοποιούμενη στις τηλεπικοινωνίες Verizon (129 δις). Άλλες δυο επιχειρήσεις από την Αμερική κλείνουν τη δεκάδα (Comcast Corporation/τηλεπικοινωνίες – 104 δις, Anheuser-Busch/ζυθοποιία – 96 δις), ανεβάζοντας το σκορ στο 5-3 απέναντι στη Γερμανία. Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 10 πιο χρεωμένες εταιρίες, οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας και των τηλεπικοινωνίων κυριαρχούν (5-3 και πάλι το σκορ, υπέρ των τεσσάρων τροχών).

Get it on Google Play Download on the App Store