Ποια μοντέλα κρατούν περισσότερο την αξία τους;

Η απαξίωση είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για τα μεταχειρισμένα. Υπάρχουν αυτοκίνητα που χάνουν το μισό της αξίας τους μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, υπάρχουν όμως και αυτά που δεν «νιώθουν». Ή ακριβέστερα, επηρεάζονται λιγότερο.

Το γερμανικό Auto Bild και η εταιρία αναλύσεων Schwacke παρουσίασαν την ετήσια λίστα τους, με τα αυτοκίνητα που χάνουν λιγότερο αξία σε βάθος 4 χρόνων. Μια κατάταξη που προκύπτει τόσο από την υπάρχουσα πορεία των μοντέλων, όσο και με βάση τις προβλέψεις αυτής για όσα δεν έχουν συμπληρώσει τετραετία στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και ο νικητής μετράει απώλειες ύψους 34%, την ώρα που το αυτοκίνητο με τη μεγαλύτερη απαξίωση βλέπει σχεδόν το 70% της αξίας του να εξανεμίζεται, μέσα σε 4 χρόνια.

Μεγάλος πρωταγωνιστής, το Dacia Sandero Stepway TCe 90! To γαλλορουμανικό crossover παίρνει την πρωτιά τόσο στην κατηγορία των compact, όσο και στη γενική, με ποσοστό διατήρησης αξίας 66%! Το Tesla Model S Long Range είναι αυτό που κατάφερε να βρεθεί πιο κοντά, με 61,2%, ενώ τα Toyota Yaris Hybrid και MINI Cooper S αποτελούν τα μόνα άλλα δύο που ξεπερνούν το 60% (60,7 και 60,4 αντίστοιχα). Πολύ καλά τα πηγαίνει και η Porsche 911 Carrera 4S PDK, με 58% διατήρηση αξίας. Η Panamera, αντίθετα, βρίσκεται στο άλλο άκρο και το 45,9% Σε σχέση με τον εκ Βαυαρίας ανταγωνισμό πάντως, φαντάζει «μασίφ» στη μεταπώληση.

Η BMW 730d σημειώνει το μικρότερο ποσοστό διατήρησης τιμής, με μόλις 36,7%. Για να το θέσουμε αλλιώς, μέσα σε 4 χρόνια χάνει το 63,3% της αξίας! Εξίσου δύσκολα είναι τα πράγματα και για όποιον θελήσει να αποχωριστεί Audi A6 Avant 55 TFSI quattro S tronic ή Volvo V90 B4 D AWD Geartronic, με απώλειες 57,8% και 57,5% αντίστοιχα.

Ουδεμία εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως τα SUV, συγκαταλέγονται στις πρώτες θέσεις. Toyota RAV4, Mazda CX-30 και Cupra Formentor βρίσκονται πάνω από το 57% (57,8, 57,5 και 57,3 αντίστοιχα), ενώ αρκετά κοντά μένει το Skoda Kodiaq (55,7%). Την έκπληξη κάνει το Mercedes V 300 d Long 4Matic 9G-TRONIC, με 56,4%.

Get it on Google Play Download on the App Store