Ποια PHEV βγάζουν περισσότερα χιλιόμετρα;

Ένα μέλημα των περισσότερων κατόχων plug-in υβριδικών μοντέλων είναι να μπορούν να απολαμβάνουν παραπάνω χιλιόμετρα αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης με μια φόρτιση.

Υπάρχει μια εταιρεία που έχει επενδύσει αρκετά σε αυτή την τεχνολογία, στην προσπάθεια της να προσφέρει καλύτερη μέση αυτονομία καθημερινά με μόνο μία φόρτιση. Αυτή η εταιρεία είναι η Volvo, που παρουσίασε το νέο, βελτιωμένο plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης Recharge στις σειρές των μοντέλων 90 και 60. Πιο συγκεκριμένα θα το δούμε στα plug-in υβριδικά Volvo Recharge που βασίζονται στην πλατφόρμα σπονδυλωτής αρχιτεκτονικής SPA, η οποία συμπεριλαμβάνει τα μοντέλα Volvo S60, V60, XC60, S90, V90 και XC90 Recharge.

Χάρη σε αυτό, η αυτονομία με ηλεκτρική ενέργεια μεγαλώνει αρκετά, ενώ υπάρχουν επιπλέον οφέλη όπως: μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (η Volvo εκτιμά πως το νέο σύστημα κίνησης θα μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 50%) αλλά και βελτιωμένες επιδόσεις. Σύμφωνα με τη σουηδική εταιρεία, το νέο, αναβαθμισμένο υβριδικό σύστημα κίνησης αυξάνει την αυτονομία με ηλεκτρική ενέργεια στα 90 χιλιόμετρα, με μία και μοναδική φόρτιση, νούμερο που ικανοποιεί κατά πολύ το μέσο ιδιοκτήτη ενός premium plug-in υβριδικού αυτοκινήτου, που σύμφωνα με έρευνα διανύει λιγότερο από 50 χιλιόμετρα. Έτσι όσοι επιλέξουν ένα νέο plug-in υβριδικό Volvo με δυνατότητα φόρτισης στο σπίτι θα είναι σε θέση να κάνουν τις καθημερινές τους μετακινήσεις μόνο με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι σημαντικότερες βελτιώσεις στο σύστημα περιλαμβάνουν μία νέα μπαταρία μεγάλης αυτονομίας, η οποία ενσωματώνει ένα τρίτο στρώμα από κυψέλες, χάρη στο οποίο αυξάνεται η ονομαστική ενέργεια από τις 11,6 kWh στις 18,8 kWh, καθώς και έναν ισχυρότερο ηλεκτροκινητήρα στο πίσω μέρος, ο οποίος αποδίδει πλέον 145 ίππους, αυξάνοντας έτσι τη συνδυαστική ισχύ στους 350 ίππους για τα μοντέλα Recharge Τ6 και στους 455 ίππους για τα μοντέλα Recharge Τ8. Εκτός από το νέο σύστημα κίνησης, οι αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν την προσθήκη λειτουργίας One Pedal Drive, που αρχικά θα συμπεριληφθεί στα plug-in υβριδικά Volvo XC60, S90 και V90 Recharge. Ο νέος αναβαθμισμένος ηλεκτροκινητήρας αυξάνει την ισχύ στους πίσω τροχούς κατά 65%, βελτιώνοντας τις επιδόσεις και την ευκολία οδήγησης υπό όλες τις συνθήκες. Χάρη και στην ενίσχυση της μπαταρίας, ο ισχυρότερος ηλεκτροκινητήρας παρέχει επίσης αυξημένη ικανότητα τετρακίνησης, η οποία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε χαμηλές ταχύτητες, στη ρυμούλκηση ή κατά την οδήγηση σε ολισθηρούς δρόμους που απαιτούν επιπλέον πρόσφυση και σταθερότητα.

«Βρισκόμαστε στο 2021 και οι άνθρωποι δεν χρειάζεται πια να βασίζονται στη βενζίνη ή το πετρέλαιο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις», δήλωσε ο Henrik Green, Επικεφαλής Τεχνολογίας στη Volvo. «Τα τελευταία plug-in υβριδικά μοντέλα μας παρέχουν όση αυτονομία με ηλεκτρική ενέργεια χρειάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους.» Η Volvo έχει δεσμευτεί να γίνει ηγέτης στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά των premium ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Έως τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας, στοχεύει να διαθέτει 1,2 εκατομμύρια αυτοκίνητα παγκοσμίως, εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά. Έως το 2030, στόχος της είναι να γίνει μια εταιρεία αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκίνητων. «Η οδήγηση ενός plug-in υβριδικού είναι συχνά ένα ενδιάμεσο βήμα για τη μετάβαση στην πλήρη ηλεκτροκίνηση», δήλωσε ο Henrik Green. «Πιστεύουμε ότι αυτή η αναβάθμιση θα δείξει σε πολλούς ότι η οδήγηση με ηλεκτρική ενέργεια είναι το μέλλον και θα μας φέρει πιο κοντά στην εκπλήρωση της φιλοδοξίας μας, που προβλέπει ότι μέχρι το 2030 θα είμαστε μια εταιρεία αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.»

Get it on Google Play Download on the App Store