Ποια υπερδύναμη κοντεύει να ξεμείνει από πετρέλαιο;

Η κατάσταση με τα καύσιμα έχει και επισήμως ξεφύγει, σε κάθε διάσταση. Οι τιμές είναι υψηλότερα από ποτέ, ενώ και η διαθεσιμότητα τίθεται σε μεγάλο μέρος του πλανήτη εν αμφιβόλω, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης με τη Ρωσία και του πολέμου που δεν λέει να τελειώσει στην Ουκρανία. Τα πράγματα έχουν φτάσει πια σε τέτοιο σημείο, ώστε ακόμα και υπερδυνάμεις βλέπουν τα αποθέματά τους σε πετρέλαιο να εξαντλούνται.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα νέα για τις Η.Π.Α., που σύμφωνα με την EIA (Energy Information Administration, κάτι σαν εκεί Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) έχουν απόθεμα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης για 25 μέρες! Όπως αναφέρει το πόρισμα της αρμόδιας υπηρεσίας, τα αποθέματα σε πετρέλαιο βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο από το 2008, την ίδια ώρα που η μηνιαία ζήτηση για το «μαύρο χρυσό» σημειώνει τα υψηλότερα ποσοστά από το 2007. Κι αυτό παρότι οι τιμές είναι 50% πάνω σε σχέση με τον περσινό Οκτώβρη.

Η κύρια αιτία για το «στράγγισμα» των Ηνωμένων Πολιτειών είναι φυσικά η διατάραξη στην προμηθευτική αλυσίδα λόγω του ρωσο-ουκρανικού μετώπου, αλλά επιδεινώθηκε από το γεγονός πως αυτή την περίοδο, τα διυλιστήρια εκτελούν τις ετήσιες εργασίες συντήρησης. Συνοπτικά: οι Αμερικανοί ζητάνε περισσότερο πετρέλαιο από κάθε άλλη φορά την τελευταία 14ετία, τα βαρέλια στερεύουν λόγω Ρωσίας και τα διυλιστήρια υπολειτουργούν. Ο διευθυντής του εκεί οικονομικού επιμελητηρίου, το έθεσε ορθά-κοφτά: «τα αποθέματα είναι απαράδεκτα χαμηλά».

Ανάσα αναμένεται να δώσουν δυο τάνκερ, που κουβαλάνε συνολικά 1 εκατ. βαρέλια. Αρχικός τους προορισμός ήταν χώρες της Ευρώπης, αλλά η επείγουσα κατάσταση στις Η.Π.Α. οδήγησε στην αλλαγή δρομολογίου των δυο δεξαμενόπλοιων, καθώς το μεγαλύτερο ενεργειακό πρόβλημα της Γηραιάς Ηπείρου εντοπίζεται στο φυσικό αέριο παρά στο πετρέλαιο.

Get it on Google Play Download on the App Store