Ποιο είναι το πλέον hi-tech αυτοκίνητο;

Τα περισσότερα αυτοκίνητα της αγοράς ενσωματώνουν πλέον υψηλή τεχνολογία πάνω τους, είτε αυτή αφορά την ασφάλεια, είτε την ψυχαγωγία των επιβαινόντων.

Όμως κάποια μοντέλα έχουν να δώσουν το κάτι παραπάνω σε όλα τα επίπεδα. Όπως συμβαίνει με ένα εξαιρετικά δυναμικό και φουτουριστικό αυτοκίνητο που παρουσιάστηκε πρόσφατα και πραγματικά ανεβάζει κατά πολύ τον πήχη, βάζοντας δύσκολα στον ανταγωνισμό του! Σαφώς αναφερόμαστε στο ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Kia το EV6, που πέρα από την εμφάνιση και τη δύναμη του ηλεκτροκινητήρα του, διαθέτει και μια σειρά προηγμένων τεχνολογιών που έχουν σχεδιαστεί για να εμπνέουν και να διευκολύνουν τον οδηγό του. Διαισθητικά και εύκολα ως προς το χειρισμό τους συστήματα συνδεσιμότητας, πληροφοριών και επαυξημένης πραγματικότητας συμπληρώνουν την οδηγική εμπειρία.

Εντυπωσιακός σχεδιασμός

Με την πρώτη ματιά αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό το Kia έχει το κάτι το διαφορετικό πάνω του! Το πρωτοποριακό του design, είναι απόρροια της νέας σχεδιαστικής φιλοσοφίας της μάρκας με την ονομασία «Opposites United», που σκιαγραφεί το όραμα της Kia να προσφέρει αυτοκίνητα δυναμικά, αλλά και έντονες δόσεις τεχνολογίας. Το EV6 είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που παράγεται από την Kia και βασίζεται στην ολοκαίνουργια πλατφόρμα ElectricGlobal Modular Platform (E-GMP). Σχεδιαστικά τώρα, στο εμπρόσθιο μέρος ξεχωρίζουν τα χαρακτηριστικά φώτα ημέρας που ενισχύουν τη μοντέρνα και συνάμα κομψή εμφάνιση του EV6. Αποτελούν μέρος του Digital Tiger Face του αυτοκινήτου, μια εξέλιξη του σχεδιασμού «Tiger Nose Grille». Το καπό είναι έντονα καμπύλο και μυώδες, θυμίζοντας σπορ αυτοκίνητο. Μια χαμηλή εισαγωγή αέρα διευρύνει οπτικά το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, ενώ ο αέρας διοχετεύεται κάτω από το επίπεδο δάπεδο του αυτοκινήτου για βέλτιστη αεροδυναμική.

Εξίσου δυναμικό είναι και το προφίλ του, όπου εκεί διαπιστώνουμε μια αισθητική σχεδιασμού εμπνευσμένη από τα crossover, η οποία είναι μοντέρνα, κομψή και αεροδυναμική. Οι σχεδιαστές επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν καθαρές γραμμές για το όμορφο EV6, και για το λόγο αυτό, οι χειρολαβές δεν προεξέχουν από το αμάξωμα. Το πίσω μέρος εμφανίζει μια κεκλιμένη πίσω κολόνα C με ενσωματωμένο μαύρο γυαλιστερό ένθετο που διευρύνει οπτικά το τζάμι του παραθύρου και τελειώνει με την αεροτομή οροφής. Το παρμπρίζ με την έντονη κλίση παραπέμπει σε κουπέ, ενώ πιο ιδιαίτερο γνώρισμα αποτελούν τα πολύ λεπτά και μακρόστενα φωτιστικά σώματα.

Συγκλονίζει κι η καμπίνα του EV6

Η χρήση της μεταβλητής πλατφόρμας E-GMP, εξασφαλίζει ένα επίπεδο δάπεδο στο εσωτερικό του EV6, γεγονός που προσφέρει κορυφαίους εσωτερικούς χώρους για την κατηγορία του. Η τεχνολογία είναι κορυφαία, με τον οδηγό να έχει μπροστά του δύο καμπύλες ευρείες οθόνες υψηλής ευκρίνειας 12,3 ιντσών, οι οποίες παρέχουν άφθονη πληροφόρηση με μια ματιά. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων προσαρμόζεται στα θέλω του οδηγού, δίνοντας πληροφορίες για την ταχύτητα, την υπολειπόμενη αυτονομία και την κατάσταση φόρτισης του EV6. Ακριβώς δίπλα υπάρχει η κεντρική οθόνη για το infotainment , όπου ενσωματώνονται τα συστήματα πλοήγησης, ψυχαγωγίας καθώς και τα επιμέρους μενού. Αυτές οι οθόνες συνδυάζονται σε μια απρόσκοπτη καμπύλη, δημιουργώντας μια πανοραμική αίσθηση που είναι καθηλωτική και ανεμπόδιστη κάτω από όλες τις συνθήκες οδήγησης. Η επιφάνειά της είναι κατασκευασμένη από «χημικά ενισχυμένο γυαλί» για καλύτερη ορατότητα και ανθεκτικότητα.

Το πλέον εντυπωσιακό είναι το head-up display επαυξημένης πραγματικότητας, ένα εξοπλιστικό στοιχείο που παλιότερα το συναντούσαμε συνήθως σε premium μοντέλα. Η απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ του GPS, της ενσωματωμένης κάμερας και των συστημάτων HUD προβάλλει οδηγίες στροφή προς στροφή στο δρόμο, έτσι ώστε ο οδηγός απλά να κοιτάζει μπροστά και να μην αποσπάται η προσοχή του.

Δύναμη κι αυτονομία!

Το εντυπωσιακό Kia EV6, προσφέρεται με δυο επιλογές σε μπαταρίες: 58 kWh ή 72,6 kWh (77,4 kWh για τις Η.Π.Α.). Η βασική έκδοση συνδυάζει τη μικρότερη μπαταρία με έναν ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα, απόδοσης 170 ίππων και 350 Nm ροπής, με το 0-100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε 8,6 δλ. H αμέσως επόμενη έκδοση προσθέτει ένα ηλεκτρικό μοτέρ 72 ίππων μπροστά, για μια συνολική απόδοση 235 ίππων και 605 Nm, επιτάχυνσης 0-100 χλμ./ώρα σε 6,2 δλ. 

Για περισσότερη αυτονομία, είναι διαθέσιμη κι η μεγαλύτερη μπαταρία των 72,6 kWh, σε συνδυασμό με πίσω κίνηση και ένα ηλεκτροκινητήρα 228 ίππων και 350 Nm, επιταχύνοντας στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 7,4 δλ. Για όσους θέλουν το κάτι παραπάνω το EV6 προσφέρεται με δυο ηλεκτρικά μοτέρ (210 ίππων και 350 Nm πίσω – 95 ίππων και 255 Nm μπροστά), με τα πρώτα 100 χλμ./ώρα να τα βλέπει ο οδηγός στο ψηφιακό κοντέρ σε μόλις 5,2 δλ., χάρις στη συνδυαστική ισχύ των 325 ίππων και 605 Nm. Η τελική ταχύτητα σε όλες τις εκδόσεις περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 185 χλμ./ώρα.

Όμως η κορυφαία έκφανση του EV6 είναι η έκδοση GT. Αποκλειστικά τετρακίνητη και με τη μεγάλη μπαταρία των 77,4 kWh, προσφέρει στον οδηγό 585 ίππους και 740 Nm ροπής! Επίδοση που το καθιστά ως το ισχυρότερο κορεατικό παραγωγής όλων των εποχών, αλλά και ως το ταχύτερο. Τα 3,5 δλ. που απαιτεί για το 0-100 χλμ./ώρα αποτελούν ορόσημο για την μάρκα, με την τελική του EV6 GT να αγγίζει τα 260 χλμ./ώρα και η μέγιστη αυτονομία τα 405 χλμ. Σε ότι αφορά τη φόρτιση, το ΕV6 μπορεί να φορτίσει από το 10 στο 80% μέσα σε 18 λεπτά, χάρις στη δυνατότητα φόρτισης 800V σε φορτιστή 350 kW. Μέσα σε μόλις 5 λεπτά η αυτονομία αυξάνεται κατά 100 χλμ. (βάσει WLTP), ενώ η πισωκίνητη εκδοχή με τη μεγάλη μπαταρία μπορεί να φτάσει μέχρι τα 480 χλμ.

Το Kia EV6 θα κυκλοφορήσει σε επιλεγμένες παγκόσμιες αγορές από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, με τις online κρατήσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει με τη ζήτηση να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο! 

Get it on Google Play Download on the App Store