Ποιο μοναδικό μίνι αυτοκίνητο φρενάρει μόνο του;

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν στην πλειοψηφία τους πολλά συστήματα ενεργητικής, παθητικής ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού, τα οποία αποτρέπουν ένα ατύχημα, ή προστατεύουν όταν συμβεί το αναπόφευκτο. Πλέον όλα τα καινούργια μοντέλα εφοδιάζονται με ESP και τουλάχιστον 6 αερόσακους, ενώ τα περισσότερα έχουν και το ιδιαίτερα απαραίτητο και σωτήριο σύστημα της αυτόνομης πέδησης.

Δείτε ακόμα: Γενναίες εκπτώσεις στο νέο Hyundai i20

Στα μικρότερα αυτοκίνητα πόλης, ή αλλιώς τα μίνι μοντέλα όπως είναι γνωστά, ακόμα οι κατασκευαστές κάνουν κάποιες «εκπτώσεις» στα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού. Εξαίρεση από το κανόνα αποτελεί το νέο Hyundai i10, καθώς είναι το μόνο αυτοκίνητο στην κατηγορία του, που εξοπλίζεται από τη βασική έκδοση των 11.340 ευρώ με ένα πακέτο προηγμένων τεχνολογιών ενεργητικής ασφαλείας. Αυτό περιλαμβάνει τα συστήματα αυτόνομης πέδησης με αναγνώριση πεζών, προειδοποίησης εκτροπής λωρίδας, υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας και σύστημα αυτόματης ρύθμισης υψηλής σκάλας φώτων.

Όλα αυτά αυξάνουν σημαντικά την ασφάλεια στην οδήγηση και προστατεύουν από μια κακιά στιγμή ή αφηρημάδα. Κάτι που μπορεί εύκολα να συμβεί, είναι το προπορευόμενο όχημα να φρενάρει και ο οδηγός που ακολουθεί να μην προλάβει να αντιδράσει έγκαιρα. Το σύστημα αποφυγής εμπρόσθιας σύγκρουσης Forward Collision-Avoidance Assist (FCA) παρακολουθεί το δρόμο μπροστά με την κάμερα πολλαπλών λειτουργιών. Αν διαγνώσει κίνδυνο, τότε αρχικά προειδοποιεί τον οδηγό και στη συνέχεια αν αυτός δεν αντιδράσει, τότε φρενάρει αυτόματα για να αποφύγει ή να μειώσει τη σφοδρότητα μιας σύγκρουσης.

Δείτε ακόμα: Σε τιμή πρόκληση το νέο Hyundai Kona 1.6T 198 PS

Επίσης, το Lane Keeping Assist (LKA) χρησιμοποιεί την εμπρός κάμερα για να παρακολουθεί τις διαγραμμίσεις του δρόμου. Σε περίπτωση τυχαίας απομάκρυνσης του οχήματος από τη λωρίδα του, προειδοποιεί τον οδηγό και μπορεί να εφαρμόσει διορθωτικούς χειρισμούς διεύθυνσης για να το επαναφέρει.

Επιπλέον, το νέο Hyundai i10 εξοπλίζεται με το σύστημα E-call και είναι το πρώτο μοντέλο της κατηγορίας που προσφέρει τη δυνατότητα κλήσης του πανευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, χωρίς να έχετε τηλέφωνο μαζί σας, όποτε βρεθείτε σε μία απρόβλεπτη περίσταση.

Δείτε ακόμα: Δοκιμή Hyundai i10 1.0 67 hp

Get it on Google Play Download on the App Store