Ποιο SUV είναι διαμάντι σε αξιοπιστία;

Κατά την αγορά ενός αυτοκινήτου και ειδικά μεταχειρισμένου, ο ενδιαφερόμενος εξετάζει πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων είναι και η κατάστασή του, μιας και πρέπει να γίνει ένας διεξοδικός έλεγχος παντού. Το αμάξωμα και το εσωτερικό δεν πρέπει να έχουν μεγάλες φθορές, ο κινητήρας και τα επιμέρους μηχανικά μέρη πρέπει να λειτουργούν δίχως προβλήματα και φυσικά να μην έχει εμπλακεί σε σοβαρό τρακάρισμα.

Σε κάθε περίπτωση μεγάλο ρόλο παίζει η χρήση και η συντήρηση που έχει γίνει σε ένα όχημα. Βέβαια, αν από κατασκευής το μοντέλο έχει ελαττώματα, όσο και να το προσέχει ο ιδιοκτήτης του, αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους διάφορες βλάβες και δυσλειτουργίες. Για την αξιοπιστία των αυτοκινήτων, μια εικόνα μας δίνουν οι έρευνες που κάνουν μεγάλοι οργανισμοί, όπως είναι και η γερμανική TÜV. Στην πιο πρόσφατη αναφορά του 2021 συμμετείχαν σχεδόν 9 εκατομμύρια αυτοκίνητα, τα οποία ελέγχθηκαν από τον Ιούλιο 2019 έως τον Ιούνιο 2020. Κατόπιν, τα αποτελέσματα χωρίστηκαν ανά κατηγορίες, με βάση τις χρονολογίες ταξινόμησης.

Μεγάλη βαρύτητα έχουν τα μεγαλύτερης ηλικίας, αφού όσο πιο παλιό είναι τόσο αυξάνονται τα ποσοστά εμφάνισης βλαβών. Μεταξύ αυτών, το SUV που βρέθηκε πιο ψηλά στην κατηγορία των 8-9 ετών, εμφανίζοντας τα λιγότερα προβλήματα, ήταν το Mitsubishi ASX. Το ιαπωνικό SUV με τα τρία «διαμάντια» παρουσιάστηκε το 2010, όταν τα SUV ήταν πολύ λίγα και έγινε γρήγορα δημοφιλές και στη χώρα μας. Αρχικά λανσαρίστηκε με τον 1.600άρη κινητήρα βενζίνης των 117 ίππων και με το δυνατό 1.800άρη πετρελαιοκινητήρα των 150 ίππων και σε έκδοση με 4κίνηση. Αργότερα (το 2015) προστέθηκε ο πολύ ταιριαστός κινητήρας ντίζελ των 1.6 λτ. (του ομίλου PSA), απόδοσης 117 ίππων. Στην εγχώρια αγορά υπάρχουν μεταχειρισμένα ASX με τα μηχανικά αυτά σύνολα, σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 13.000 με 15.000 ευρώ για τα πιο παλιά μοντέλα.

Καινούργια ASX έχουν σταματήσει να πωλούνται στην Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό, καθώς από την τελευταία ανανέωση και μετά διατίθεται μόνο με 2λιτρο ατμοσφαιρικό κινητήρα απόδοσης 150 ίππων (από 21.490 ευρώ πωλείται στη Γερμανία).

Get it on Google Play Download on the App Store