Πως «γεννήθηκαν» τα αρωματικά δεντράκια;

Με τα αρωματικά δεντράκια που κρέμονται στον εσωτερικό καθρέπτη των αυτοκινήτων έχουν μεγαλώσει γενιές οδηγών, αφού ειδικά παλαιότερα αποτελούσαν αναπόσπαστο αξεσουάρ. Τα χαρακτηριστικά πράσινα χάρτινα σχήματα δέντρου με άρωμα πεύκου είχαν έντονη μυρωδιά, η οποία σε άλλους άρεσε, ενώ σε ορισμένους προκαλούσε έως και ζαλάδα.

Δείτε ακόμα: Γνωρίζετε τι κάνει το κουμπί Auto Hold;

Σήμερα μπορεί να μην κρέμονται στον καθρέπτη γιατί ενδέχεται να ενοχλούν στην οδήγηση όπως πηγαίνουν πέρα – δώθε, αλλά να βρίσκονται σε μια θήκη και να έχουν ένα πιο ελαφρύ και ευχάριστο άρωμα. Πως όμως «γεννήθηκαν» τα χαρακτηριστικά αυτά αρωματικά δεντράκια;

Η προέλευσή τους εντοπίζεται πίσω στο μακρινό 1952, όταν εμφανίστηκε ως δημιουργία ενός Γερμανο-Εβραίου χημικού, του Julius Sämann. Για να αποφύγει τη δίωξη κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, ο Sämann έφυγε από την πόλη Uffenheim της Γερμανίας όπου κατάγονταν και ταξίδεψε στον Καναδά. Εκεί, για πέντε χρόνια μελετούσε τις αρωματικές ενώσεις από τις πευκοβελόνες και τελικά, βρήκε τον τρόπο να εξάγει τα αιθέρια έλαια. Το άρωμα που δημιουργούσε το έβαζε σε ένα ειδικό χαρτί, έτσι ώστε να μπορεί να διατηρηθεί εκεί για αρκετές μέρες και να μην εξατμιστεί γρήγορα.

Δείτε ακόμα: Τι δείχνουν αυτά τα σημάδια στα λάστιχα;

Όλα ξεκίνησαν, όταν το 1952 ένας γαλατάς από την πόλη Watertown, Νέα Υόρκη, παραπονέθηκε στον Sämann όταν το φορτηγό που φόρτωνε τα γάλατα μύριζε ξινό γάλα μετά από διαρροή. Έτσι ο χημικός ενεργοποιήθηκε και έφτιαξε το αρωματικό δεντράκι. Το ίδιο έτος υπέβαλε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για χαρτί εμποτισμένο με «ουσίες που καταστρέφουν την δυσάρεστη οσμή, αρωματικές ουσίες», μαζί με ένα περιτύλιγμα σελοφάν και ένα κορδόνι για να μπορεί να κρεμαστεί.

Ο σχεδιασμός του δέντρου δεν είναι τυχαίος, αφού ο Sämann το εμπνεύστηκε από τα δάση του Καναδά, όπου πέρασε αμέτρητες ώρες μέχρι να δημιουργήσει την εφεύρεσή του. Το χαρακτηριστικό αυτό αρωματικό δεντράκι έγινε γρήγορα εμπορική επιτυχία. Πωλήθηκε σε όλο τον κόσμο σε εκατομμύρια αντίτυπα από την εταιρεία Little Trees που ίδρυσε ο Sämann, ο οποίος απεβίωσε το 1999 σε ηλικία 88 ετών.

Δείτε ακόμα: Κάνει να κρεμάμε τη μάσκα στον καθρέπτη;

Get it on Google Play Download on the App Store