Πως θα αποφασίζουν τα αυτόνομα ποιος θα ζήσει και ποιος όχι;

Ζούμε στην εποχή που πλέον τα αυτόνομα αυτοκίνητα δεν αποτελούν σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά πραγματικότητα, η οποία αργά ή γρήγορα θα μετατραπεί σε καθημερινότητα. Όμως δεν είναι μόνο το θέμα της τεχνολογίας που θα πρέπει να απασχολήσει τους ειδικούς και την κοινωνία αλλά και η ηθική, πίσω από ένα αυτόνομο αυτοκίνητο.

Δείτε ακόμη: Ποιας διάστασης ελαστικά είναι καλύτερα; 16, 17 ή 18 ιντσών; (+video)

Για παράδειγμα σε μία κρίσιμη στιγμή, όπως αυτή που βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα τι θα αποφασίσει το αυτόνομο αυτοκίνητο; Να πατήσει τους πεζούς/παιδιά που πετάχτηκαν στον δρόμο τελευταία στιγμή ή να πέσει επάνω στο εμπόδιο στα αριστερά του δρόμου, σκοτώνοντας πιθανότατα τους ενήλικους επιβάτες του;

Το πανεπιστήμιο του MIT εκπόνησε μελέτη προκειμένου να ακούσει και την κοινή γνώμη επί του θέματος. Η μελέτη ονομάζεται “ηθική μηχανή”. Όπως αναφέρει και η έρευνα του MIT στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι από διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς, οι απόψεις διίστανται.

Διαβάστε επίσης: Άδειαζαν αυτοκίνητα στην Γλυφάδα και πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω

Στην Ασία για παράδειγμα αποφάσισαν πως οι ενήλικες έπρεπε να σωθούν, ενώ σε Ευρώπη και Αμερική είπαν πως προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην προστασία των παιδιών. Εκεί πάντως που συμφώνησαν όλοι, είναι πως αν στη θέση των πεζών, στο παραπάνω εικονιζόμενο παράδειγμα ήταν ένα ζώο, τότε θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή.

Get it on Google Play Download on the App Store