Πόσα άλογα βγάζει σήμερα η BMW M Coupe; (+video)

Η BMW παρουσίασε τη Z4 Touring Coupe, σε μια και μοναδική εκτέλεση (αν και ακούγεται ότι θα μπει σε περιορισμένη παραγωγή), αναβιώνοντας το πνεύμα της Z3 Coupe (και της μεταγενέστερης Z4 Coupe). Η M εκδοχή της, όταν παρουσιάστηκε το 1997, ήταν ταχύτερη και πολύ πιο «μπρουτάλ» στην οδήγηση, ακόμα και συγκριτικά με τη M3. Pολλές δοκιμές την τοποθετούσαν ψηλότερα και από την κορυφαία E36 σε επίπεδο απόλαυσης και ακρίβειας, όμως δυστυχώς για τη Z3 M Coupe, το εκκεντρικό της παρουσιαστικό και τα αρνητικά σχόλια που ακολουθούσαν την ανοιχτή Z3 (διαβόητη για τα μέτρια έως άσχημα δυναμικά χαρακτηριστικά, αλλά και την ακόμα χειρότερη ποιότητα κατασκευής), δεν επέτρεψαν μια εμπορική πορεία άνω των 3.000 μονάδων.

Ο εξακύλινδρος εν σειρά των 3.2 λίτρων είναι ο γνωστός μας από τη M3 E36, με απόδοση 321 ίππους στις 7.400 σ.α.λ. και 350 Nm στις 3.250 σ.α.λ. Η κίνηση δεν θα μπορούσε να μεταφέρεται κάπου αλλού, παρά στους πίσω τροχούς. Ένα 5άρι χειροκίνητο κιβώτιο φροντίζει για τη μετάδοση της ισχύος, συνδυαζόμενο με μπλοκέ διαφορικό. Τα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε 5,3 δλ. και η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα, όμως οι ενισχύσεις στο σασί, η παρουσία μεταλλικής οροφής και το διαφορετικό setup της ανάρτησης την καθιστούσαν πολύ ταχύτερη της M Roadster στις στροφές.

Η παραγωγή τερματίστηκε το 2002, οπότε ακόμα και οι πιο καινούργιες M Coupe είναι πλέον σχεδόν 20ετίας. Πόσο σθένος έχει απομείνει στον S54 σήμερα; Την απάντηση, για ακόμα μια φορά, δίνει εμπεριστατωμένα το δυναμόμετρο. Τι αναφέρει το πόρισμα από τα ράουλα; 323 άλογα και 366 Nm ροπής στο στρόφαλο, ήτοι καλύτερα νούμερα ακόμα κι από όταν ήταν καινούργια!

Get it on Google Play Download on the App Store