Πόσο ταχύτερα είναι τα σλικ ελαστικά; (+video)

Τα ελαστικά επιδόσεων είναι πλέον πιο ολοκληρωμένα από ποτέ. Συνδυάζουν κράτημα υπό όλες τις συνθήκες και ποιοτικά χαρακτηριστικά στην καθημερινή οδήγηση, όπως αξιοπρεπή ποιότητα κύλισης και λογικά επίπεδα θορύβου. Το αίμα, όμως, νερό δεν γίνεται. Σε πίστα, τα σλικ ελαστικά θα είναι πάντα ταχύτερα. Το θέμα είναι πόσο.

Το Tyre Reviews βρέθηκε στο ιδιόκτητο σιρκουί «Tazio Nuvolari» της Pirelli, προκειμένου να διαπιστώσει τις διαφορές σε ταχύτητα και αίσθηση μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών ελαστικών. Το Hyundai i30 Fastback N αποτέλεσε το «πειραματόζωο», γράφοντας ακούραστα γύρους. Πρώτα στο χορό μπήκαν τα P Zero PZ4, σε διάσταση 245/45/ R18, που χαρακτηρίζονται ως ελαστικά «υπερ-επιδόσεων» και είναι σχεδιασμένα να αποδίδουν τόσο σε στεγνές, όσο και βρεγμένες συνθήκες. Ο χρόνος με αυτά οριοθετήθηκε στο 1.38.02.

Ακολούθησαν τα Trofeo R, επίσης σε διάσταση 245/45/ R18. Τα Trofeo είναι αυτά που λέμε «ημισλίκ» και χρησιμοποιούνται από πολλές εταιρίες, όταν προσπαθούν για ρεκόρ γύρου. Στην ουσία πρόκειται για σλικ που φέρουν επαρκή χάραξη, ώστε να τα καθιστά νόμιμα για χρήση δρόμου. Η διαφορά τους σε σχέση με τα PZ4 εντυπωσιάζει, καθώς ξεπερνά τα 3 δλ. (1.34.81). Ακόμα κι αυτά, όμως, δεν μπορούν να κοντράρουν μια αμιγώς αγωνιστική τετράδα ελαστικών.

Το i30 Fastback N φόρεσε τα σλικ της Pirelli, σε δυο διαφορετικές διαστάσεις: 235/45 και 245/45 R18. Με την πρώτη, που διαθέτει μικρότερη επιφάνεια, έγραψε 1.32.33. Με τη δεύτερη, η οποία στην ουσία ταιριάζει με τις εργοστασιακές προδιαγραφές, τα πήγε ακόμα καλύτερα: 1.31.79. Συγκριτικά με τα καθημερινά PZ4, το κενό φτάνει τα 6,23 δλ.! Μιλάμε δηλαδή περισσότερο για χάσμα. Λογικό από τη μία, καθώς οι τύποι των συγκεκριμένων ελαστικών χρησιμοποιούνται σε διοργανώσεις όπως το Ferrari Challenge και διάφορα πρωταθλήματα TCR. Βέβαια θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως τα σλικ αποδίδουν έτσι στο στεγνό. Αν κάνει και ρίξει βροχή, δεν βρίσκουν πρόσφυση ούτε με τάμα.

Get it on Google Play Download on the App Store