Πόσοι μισθοί χρειάζονται για ένα καινούργιο αυτοκίνητο;

Όπως όλα τα αγαθά/προϊόντα/υπηρεσίες, έτσι και τα αυτοκίνητα έχουν ακριβύνει. Προσφορές υπάρχουν, ευκαιρίες επίσης, αλλά η γενική εικόνα θέλει την αγορά ενός καινούργιου τετράτροχου να είναι σπορ για όσους έχουν σεβαστά ποσά στην άκρη. Διαφορετικά, θα πρέπει να αρχίσουν την καταμέτρηση μισθών.

Μια έρευνα από την Αμερική δίνει την απάντηση στο πόσοι (μισθοί) χρειάζονται για την αγορά ενός νέου αυτοκινήτου, με τα δεδομένα πάντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί, δηλαδή, που το μηνιάτικο είναι σχεδόν διπλάσιο και μπορείς να αγοράσεις καινούργια Mustang 319 ίππων με κάτω από 30.500 ευρώ, την ώρα που εδώ θες 41.000 ευρώ για το 1.000άρι Puma ST των 170 ίππων. Η  Cox Automotive ανέλυσε τα δεδομένα από τις 50 πολιτείες της αστερόεσσας, τον μέσο εθνικό μισθό και τις τιμές των νέων αυτοκινήτων, για να βγάλει ένα -κατά προσέγγιση- πόρισμα του πόσο πρέπει να δουλέψει ο μέσος Αμερικανός για να αγοράσει ένα καινούργιο αυτοκίνητο.

Τα αποτελέσματα σοκάρουν με βάση τα δικά μας στάνταρ, αλλά για τα αμερικανικά δεν θα πρέπει να προκαλούν τόση εντύπωση. Σύμφωνα με τη συσχέτιση ημερών εργασίας, δολαρίων και τιμών στις αντιπροσωπείες, ένας μέσος εργαζόμενος στις Η.Π.Α. θα χρειαστεί να δουλέψει 43,2 εβδομάδες για να βάλει το όνομά του στην άδεια πρώτης κυκλοφορίας ενός νέου αυτοκινήτου – ούτε 1 χρόνο δηλαδή (48 εβδομάδες ένα ημερολογιακό έτος). Το ποιο αυτοκίνητο και σε ποια κατηγορία ανήκει αυτό δεν αποσαφηνίζεται, αλλά η έρευνα τοποθετεί τη δόση που χρειάζεται ένα τυπικό νοικοκυριό της χώρας για αγορά τετράτροχου στα 765 δολάρια (717 ευρώ). Το ποσό, ωστόσο, που μπορεί να υποστηρίξει ένα νοικοκυριό μειώνεται δραματικά, καθώς σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή Jonathan Smoke, ένα μέσο νοικοκυριό στις Η.Π.Α. δεν δύναται να  «σηκώσει» πάνω από 400 δολάρια (375 ευρώ) το μήνα για δόση αυτοκινήτου.

Δόση, βέβαια, που φαντάζει επένδυση στο χρηματιστήριο για εμάς. Αναμενόμενο κιόλας, καθότι η διαφορά στον κατώτατο (και πολύ περισσότερο στο μέσο) μισθό είναι χαοτική: 1.283 δολάρια (1.204 ευρώ) εκεί, 713 ευρώ (με την όποια επικείμενη αύξηση) εδώ. Συμπτωματικά, ο ελάχιστος μισθός των Η.Π.Α. είναι ίδιος με το μέσο δικό μας: 1.204 ευρώ. Πόσο είναι το μέσο μηνιαίο εισόδημα στο «Αμέρικα»; 4.547 δολάρια (4.267 ευρώ)! Βοήθεια μας…

Get it on Google Play Download on the App Store